7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE Condamnări definitive cu EXECUTARE în "Dosarul Transferurilor" pentru toţi greii...

UPDATE Condamnări definitive cu EXECUTARE în “Dosarul Transferurilor” pentru toţi greii fotbalului

Răsturnare de situaţie în dosarul “Transferurile din fotbal”: toate condamnările sunt cu EXECUTARE, inclusiv pentru Gică Popescu şi M.M. Stoica!

Citeşte şi: Peste 14 milioane de dolari obţinute prin transferuri nelegale de fotbalişti, confiscate. Se adaugă datoriile la ANAF şi la păgubiţi

Pedepsele administrate de instanţă sunt: Gheorghe Copos – 3 ani şi 8 luni închisoare; Mihai Stoica – 3 ani şi şase luni; Cristian Borcea – 6 ani şi 4 luni; Ioan Becali – 6 ani şi 4 luni închisoare; Victor Becali – 4 ani şi 8 luni închisoare; Gică Popescu- 3 ani, o lună şi 10 zile; Jean Pădureanu – 2 ani şi 4 luni închisoare; Gigi Neţoiu – 3 ani şi 4 luni închisoare.
 
În plus, condamnaţii au de plătit peste 14 milioane de dolari pentru transferurile nelegale şi sumele datorate statului, la care se adaugă penalităţile. Ei au sechestre asiguratorii pe bunuri.
 
La ce instituţie juridică au apelat judecătorii pentru a nu aplica prescripţia pentru toate infracţiunile ce apar în rechizitoriu în formă continuată  
 
Pentru a evita aplicarea instituţiei prescripţiei faptelor penale  şi pentru a pedepsi exemplar transferurile trucate din fotbal din perioada 1999-2005 şi ascunderea banilor pentru a nu se plăti taxe şi impozite – practică  des folosită în România  -,  instanţa de judecată a apelat la o procedură permisă de lege şi anume a schimbat încadrările juridice prin desfacerea infracţiunile continuate în fapte penale de sine stătătoare.
 
Infracţiunile pentru care a intervenit prescripţia au fost clasate, iar pentru celelalte, instanţa de judecată  a  dat pedepse cu executare, considerând că faptele reprezintă pericole grave pentru ordinea publică. Pedepsele au şi rol educativ: descurajează astfel de fapte.
 
Reamintim că Tribunalul Bucureşti i-a achitat în primă instanţă, apoi la Curtea de Apel au fost condamnaţi ( chiar la 7 şi 8 ani închisoare pentru Borcea şi Ion Becali) , dar unii dintre ei au primit pedepse cu suspendare, aşa cum a fost în cazul lui Gică Popescu şi Jean Pădureanu, spre exemplu.
 
Inalta Curte a retrimis dosarul la rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti  deoarece mai erau necesare o expertiză şi audierea unor martori. Absenţa acestei expertize şi absenţa audierii martorilor apărării puteau fi invocate la CEDO de condamnaţi pe motiv că nu au avut dreptul echitabil la apărare şi ar fi câştigat procesul.
 
 
 Expertiza şi audierile au fost făcute, între timp au intrat în vigoare noile coduri care au redus drastic pedepsele micşorând automat termenele de prescripţia, dar faptele rămase valabile sunt pedepsite separat şi la sfârşit se adună pedepsele.
 
Aşa se face că sentinţa finală de condamnare la închisoare cu executare   dată, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti, a cuprins pedepse aspre.
 
Colacul de salvare  ar putea fi recursul în casaţie
 
Cei condamnaţi definitiv mai au o cale extraordinară de atac, la care pot apela din puşcărie. Ei pot face un recurs în casaţie a sentinţelor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar e puţin probabil ca situaţia să fie răsturnată. Acest recurs în casaţie este analizat de un judecător de la instanţa supremă, care va hotărâ dacă este admisibilă sau nu.
 
Dacă judecătorul admite recursul în casaţie, acesta va fi judecată de o instanţă de casaţie care va da verdictul final.
 
 Ar mai fi de amintit că toţi condamnaţii până la 10 ani închisoare care au peste 60 de ani beneficiază de reducerea pedepsei cu până la două  treimi din pedeapsă.
 
De ce intră în puşcărie MM Stoica 
 
La închisoare intră şi MM Stoica, pentru care procurorul de şedinţă a cerut scoaterea din cauză şi clasarea faptelor deoarece ar fi intervenit prescripţia.
 
 
Ei bine, judecătoarele Anca Alexandrescu şi Codruţa Strâmb de la Curtea de Apel Bucureşti i-au schimbat încadrarea juridică, iar fapta de înşelăciune continuată a fost desfăcută pe momente ale săvârşirii ei ( adică în două fapte de înşelăciune), iar calculul prescripţiei s-a raportat la ultimul moment al săvârşirii infracţiunii. Pentru înşelăciune, judecătoarele l-au condamnat la 3 ani şi 6 luni  cu executare şi după executarea pedepsei,i-au aplicat o pedeapsă suplimentară potrivit căreia timp de  2 ani are interdicţie de a se mai ocupa de fotbal.
 
 ( vezi ca document ataşat  CONDAMNĂRILE pronunţate de instanţă).
 
 De ce intră în puşcărie Gică Popescu. Adio preşedinţia FRF!
 
Gică Popescu a fost ba achitat, ba condamnat cu suspendare. Însă, Curtea de Apel l-a condamnat marţi definitiv la 3 ani, o lună şi 10 zile închisoare cu executare. Instanţa a aplicat acelaşi procedeu juridic pe care l-a folosit la condamnarea lui MM Stoica. Şi anume: infracţiunea de înşelăciune continuată s-a desfăcut în două fapte de înşelăciune. I s-au desfăcut şi faptele de evaziune fiscală şi spălare de bani în formă continuată în câte două fapte penale de sine stătătoare. Pentru unele fapte a intervenit prescripţia, pentru altele nu şi a fost pedepsit pentru ele.
 
Gică Popescu a fost condamnat la pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare pentru spălare de bani, la care s-a adăugat sporul de 1 an , o lună şi 10 zile , spor ce reprezintă o treime din suma pedepselor celorlalte fapte săvârşite şi care nu sunt prescrise, potrivit noilor coduri penale. Pedeapsa finală este de 3 ani, o lună şi 10 zile, la care judecătoarele au adăgat pedeapsa complementară  şi anume interdicţia de reprezenta un club de fotbal timp de un an, după executarea pedepsei.
 
Gică Popescu este victima lui Ion (Giovani) Becali cu care a făcut o firmă prin care s-au derulat două transferuri frauduloase. Gică Popescu şi-a recunoscut faptele, a plătit taxele încă din faza de urmărire penală. 
 
Pedeapsa cu închisoarea a fost dată chiar cu o zi înainte de alegerile de la Federaţia Română de Fotbal, unde Gică Popescu era favorit. În plus, imaginea naţională şi internaţională a fotbalistului Gică Popescu are mult de suferit. 
 
 

Condamnarea lui Gică Popescu este o lovitură de proporţii în contextul în care el nu mai poate candida la şefia FRF, în cadrul alegerilor programate iniţial pentru 5 martie. Cu Popescu condamnat şi cu Mircea Sandu, care nu s-a mai înscris în cursa pentru un nou mandat, opţiunile electorale pentru peşedinţia FRF s-au diminuat puternic, motiv pentru care la Casa Fotbalului au fost luat în considerare, în ultimele ore mai multe combinaţii.

Votanţii care decid cine va conduce FRF pentru următorul mandat, vor avea o întâlnire de urgenţă, în această seară, la hotelul RIN, deţinut de finanţatorul FC Dinamo, Ionuţ Negoiţă. Cu doar doi contracandidaţi principali, rămaşi în cursă, Vasile Avram, fost preşedinte CCA, care ar putea primi şi el o condamnare într-un alt dosar, peste două săptămâni şi Răzvan Burleanu, preşedintele FR de Minifotbal, care nu benficiază de un sprijin larg din partea oamenilor din fotbal, alegerile FRF ar putea fi amânate. Ceilalţi candidaţi înscrişi în cursa pentru alegerile FRF sunt: Gheorghe Chivorchian, fost şef de club şi membru în structurile FRF, Marcel Puşcaş, fost fotbalist la Steaua, care a mai activat ca antrenor şi impresar, Sorin Răducan, fost jucător al lui Dinamo.

Condamnarea definitivă îl privează pe Gică Popescu şi de libertate şi de scaunul de preşedinte al FRF, pe care îl ratează din nou după ce în 2010 s-a retras din cursă, iar în 2005 a fost învins de Mircea Sandu. Potrivit Statutului Federaţiei de Fotbal Române candidatura lui Popescu nu mai este eligibilă.

“Persoanele propuse pentru a candida la funcţia de preşedinte al FRF trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiţii”, printre care şi cea stipulată la litera c – “nu au suferit condamnări penale privative de libertate”, se arată în articolul 37, alineatul 3 din Statutul FRF.

Mai multe combinaţii pentru viitorul Federaţiei

Secretarul general al FRF, Adalbert Kassai nu a putut fi contactat, oamenii din subordinea sa declarând că este într-o şedinţă (aparent permanentă), care nu se terminase nici la ora închiderii ediţiei României libere. Potrivit surselor din teritoriu o variantă este aceea că de fapt Adalbert Kassai şi şeful FRF, Mircea Sandu, îi contactează pe membrii federaţiei, din ţară, pentru a nu participa la Adunarea Generală.

Preşedintele FRF trebuia ar trebui să fie ales pe 5 martie, în cadrul Adunării Generale de la Casa Fotbalului, începând cu ora 10.00. Totuşi cu alegerile amânate pentru o nouă dată, în cursa pentru FRF ar putea intra un nou prezidenţiabil, cel mai vehiculat nume fiind Anghel Iordănescu, directorul tehnic al FRF. În cazul în care îşi depune cadidatura el beneficiază de un sprijin foarte mare, devenind astfel principalul candidat, în locul lui Popescu.

O altă variantă, în cazul în care fiind prea târziu pentru o amânare a alegerilor se decide organizarea lor aşa cum era stabilit iniţial, la data de 5 martie, ar fi sprijinirea lui Chivorchian, el având experienţă în lucrul la nivel înalt în cadrul structurilor FRF. Însă el nu ar putea beneficia de un sprijin popular la fel ca Popescu.

Gică Popescu, principalul contracandidat la şefia FRF, a primit, marţi, la ultimul teremen în Dosarul Transferurilor, o condamnare definitivă la trei ani, o lună şi zece zile de închisoare cu executare. Decizia este una surprinzătoare în contextul în care “prezidenţiabilul” primise anterior, tot la Curtea de Apel Bucureşti, trei ani de închisoare cu suspendare. Cum verdictul în cazul său a depăşit trei ani de închisoare condamnarea nu mai putea fi una cu suspendare, potrivit legislaţiei în vigoare.

Popescu se declara încrezător înainte de procesul său, el considerându-se nevinovat. “Am muncit o viaţă întreagă şi m-am ţinut departe de astfel de lucruri pentru a fi un exemplu”. El a pledat vinovat iniţial în speranţă că va scapă în acest dosar. Încă din 2006 a returnat statului suma de 400.000 dolari pe care o datora în urma transferului la Galatasaray a jucătorului Florin Bratu. Transferul fostului rapidest în Turcia s-a realizat pentru o sumă totală de 2,75 milioane dolari, însă oficial au fost declaraţi doar 630.000 dolari. Alături de Popescu, în acest transfer, au mai fost implicaţi Ioan Becali şi George Copos.

În condiţiile actuale nu este exclus ca viitorul preşedinte al FRF să fie ales pentru termen scurt, putând avea loc în viitor chiar şi alegeri anticipate. În plus Gică Popescu, o dată ce va termina cu închisoarea, s-ar putea lansa într-o nouă luptă electorală, în acest caz viitorul preşedinte FRF putând fi înlocuit după numai un mandat.

 
 
Gigi Neţoiu, Jean Pădureanu au primit pedepse tot cu executare  prin aceeaşi tehnică juridică de desfacerea infracţiunilor continuate (prin schimbarea încadrărilor juridice), eliminarea  faptelor prescrise, iar pentru celalte s-au administrat pedepse cu executare.
 
La Cristian Borcea, Ion Becali, Victor Becali şi Gheorge Copos lucrurile au fost mai simple pentru că şi infracţiunile au fost grave, dar şi în cazul lor s-a aplicat schimbarea încadrărilor juridice prin desfacerea infracţiunilor continuate în fapte penale de sine stătătoare. Şi în cazul lor au fost eliminate infracţiunile prescrise, dar au fost păstrate celelalte infracţiuni, cele mai grave fiind evaziunea fiscală şi spălările
de bani. La pedeapsa cea mai grea li s-a adăugat, potrivit procedurii penale,  fracţia de o treime din suma pedepselor pentru celalte fapte.
 
Condamnaţii trebuie să se prezinte la Poliţie pentru a fi încarceraţi.
 
Cât trebuie să plătească fiecare condamnat. Suma totală depăşeşte 14 milioane de dolari
 

Curtea de Apel a decis să confişte de la condamnaţi următoarele sume (pentru care s-au dispus sechestre asiguratorii):

 1. de la condamnatul Gheorghe Copos – echivalentul în lei a 150.000 USD, pentru transferul fotbalistului Dulca Cristian şi 40.000 USD pentru transferul fotbalistului Bratu Florin; 500.007 USD pentru transferul lui Florin Bratu

2. de la M Mihai Stoica – echivalentul în lei a 550.000 USD  pentru transferul fotbalistului Arhire Iulian;125.000 USD pentru transferul lui Florin Cernat

3. de la Cristian Borcea – echivalentul în lei a  593.750 USD şi  80.000 USD pentru transferurile lui Ionel Ganea şi Cosmin  Contra; 167.667 USD pentru transferul lui Paul Codrea; 213.000 USD pentru transferul lui Florin Cernat; 124.000 USD pentru transferul lui Bogdan Mara; 32.167 USD pentru transferul lui Nicolae Mitea; 29.200 Euro pentru transferul lui Dan Alexa;265.000 euro în solidar cu Ioan Becali pentru Liceul Sportiv “Banatul Timisoara”

4.de la Ioan Becali – 1.400.000 USD penttru transferul lui Ionel Ganea, 418.750 USD pentru transferul lui Cosmin Contra, 1.201.667 USD pentru transferul lui Paul Codrea; 125.000 pentru transferul lui Florin Cernat; 100.000 USD pentru transferul lui Bogdan Mara; 360.000 de USD pentru transferul lui Nicolae Mitea; 75.000 USD pentru transferul lui Lucian Sânmărtean; 500.000 USD pentru transferul lui Florin Bratu; 403.000 euro pentru transferul lui Dan Alexa; 350.000 de euro pentru transferul fotbalistului Adrian Mihalcea; 265.000 euro in solidar cu Cristi Borcea catre Liceaul Sportiv “Banatul Timisoara”

5. de la  Jean Pădureanu – 112.000 USD pentru transferul fotbalistului Ganea Ionel; 87.000 USD pentru transferul lui Lucian Sânmărtean 

6. de la Victor Becali – 1.201.667 USD ( în echivalent în lei) pentru transferul lui Paul Codrea; 125.000 USD, în echivalent în lei pentru transferul fotbalistului Cernat Florin; 360.000 USD pentru transferul lui Nicolae Mitea; 75.000USD pentru transferul lui Sânmărtean

7. de la Gheorghe Popescu – 75.000 USD pentru transferul lui Sânmărtean; 1.000.000 USD pentru transferul lui Florin Bratu ( din care se scade suma de 1.330.000 plătită deja ca impozit de către gică Popescu)

8. de la Gheorghe Neţoiu se va confisca suma  116.064 lei din contul deschis de condamnat, plus obligarea la plata  sumei de 405.992 lei în solidar cu Cristi Borcea

Pe lângă confiscarea sumelor provenite din transferuri fictive, fiecare condamnat din are de plătit şi despagubiri civile la ANAF. De exemplu, Crisian Borcea are de plătit la ANAF împreună cu Ioan Becali suma de 609.444 lei, încă 405.992 lei tot la ANAF împreună cu Becali şi cu Neţoiu, plus încă o sumă de 164.780 către ANAF tot împreună cu Becali.

„Obligă, în solidar, pe inculpaţii Borcea Cristian şi Becali Ioan la plata către partea civilă Liceul cu program sportiv ‘Banatul’ Timişoara a sumei de 265.000 USD, în echivalent în lei la cursul de schimb al BNR de la data efectuării plăţii, la care se adaugă dobânda legală de referinţă a BNR calculată de la data rămânerii definitive a hotărârii”, se arată în minuta deciziei de marţi postată de România Liberă.

De asemenea, Curtea de Apel  îl obligă pe Gheorghe Copos la plata către partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a sumei de 63.908 lei şi a obligaţiilor fiscale accesorii (majorări, penalităţi şi dobânzi), calculate în conformitate cu legislaţia fiscală, de la data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data achitării integrale a debitului principal, pentru transferul fotbalistului Dulca Cristian.

Cristian Borcea şi Ioan Becali au fost obligaţi la plata în solidar către partea civilă ANAF a sumei de 609.444 lei şi a obligaţiilor fiscale accesorii, calculate în conformitate cu legislaţia fiscală, de la data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data achitării integrale a debitului principal pentru transferul fotbalistului Contra Cosmin.

“Obligă inculpatul Becali Ioan la plata către partea civilă Statul Român — ANAF a sumei de 844.603 lei şi a obligaţiilor fiscale accesorii (majorări, penalităţi şi dobânzi) calculate în conformitate cu legislaţia fiscală, de la data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data achitării integrale a debitului principal (transferul fotbalistului Ganea Ionel)”, se mai precizează în sentinţa ataşată ca document de România Liberă.

 
 
 Istoricul dosarului transferurilor trucate
 
Reamintim că procurorii Direcţiei Nationale Anticoruptie i-au trimis în judecată, în data de 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu si Cristian Borcea, în legatură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinatate, în perioada 1999-2005.

Este vorba despre transferurile jucatorilor Cristian Dulca – realizat in ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat in martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat in iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo Bucuresti (imprumutat la FC Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat in ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sanmartean – din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, in Republica Populara Chineza, realizat in luna iunie 2004 si Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti.

 
 
 

Citeşte şi: Dosarul Transferurilor: Afectează noul termen candidatura lui Popescu la FRF?

 

Cele mai citite

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...

Liberalii Nicu Bitea și Cosmin Șandru, achitați de ICCJ în faimosul proces cu deputatul AUR, Titi Stancu

După doi ani și jumătate de la plângerea făcută de parlamentarul AUR Titi Stoica împotriva domnilor Nicu Bitea și Cosmin Șandru, din PNL Timiș,...

ANRE: România poate avea până la 200.000 de prosumatori la finele anului

Aproximativ 200.000 de prosumatori vor fi la finalul acestui an dacă se menţine ritmul actual de creştere, de 4.000-5.000 de prosumatori pe lună, ceea...
Ultima oră
Pe aceeași temă