Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Vanzarile de carne de pasare au scazut cu 50%

Confirmarea a doua focare de infectie cu gripa aviara la Ceamurlia de Jos si Maliuc a sporit temerile populatiei in ceea ce priveste consumul carnii de pasare. Vanzarile au scazut deja cu 50%, iar pagubele sunt evaluate la milioane de euro. Nici ...

Adrian Stoica 0 comentarii

Confirmarea a doua focare de infectie cu gripa aviara la Ceamurlia de Jos si Maliuc a sporit temerile populatiei in ceea ce priveste consumul carnii de pasare. Vanzarile au scazut deja cu 50%, iar pagubele sunt evaluate la milioane de euro. Nici crescatorii de porci nu au motive de bucurie, pentru ca boala se poate transmite si la aceste animale, iar oamenii prefera sa evite si consumul preparatelor din carne de porc.

Pentru multe dintre crescatoriile de pui, aparitia gripei aviare este considerata o adevarata bomboana pe coliva dupa ce in acest an s-au confruntat cu inundatiile. Deocamdata virusul a fost identificat doar la animalele crescute in curtile taranilor si este putin probabil sa se raspandeasca si la unitatile avicole avand in vedere ca aici au fost instituite serioase masuri de carantina. Vanzarile au insa foarte mult de suferit, comerciantii evitand sa mai achizitioneze carne de pasare de teama ca vor ramane cu ea nevanduta. Ieri galantarele foarte multor magazine nu mai aveau expusa carne de pasare si este de asteptat ca situatia sa se inrautateasca in cazul in care autoritatile nu se grabesc sa anunte starpirea focarului de infectie, sustine Dragos Frumosu, presedintele Federatiei sindicatelor din industria alimentara. Pana la aparitia gripei aviare, carnea de pasare asigura circa 70-80% din consumul total de carne al populatiei si ea era furnizata in cea mai mare parte din productia interna. In noile conditii, reprezentantii producatorilor sustin ca este posibil sa creasca puternic importurile, efectele negative fiind evidente pentru ei. In primele sapte luni ale anului, importurile de carne de pasare ale Romaniei crescusera cu numai 30 de tone comparativ cu perioada similara a anului trecut, ajungand la 90.000 tone, in valoare de 55,2 milioane euro. In schimb, gripa aviara i-ar putea face pe producatorii interni sa piarda pietele de export (Croatia, Ucraina, Slovenia si Turcia) pentru o foarte lunga perioada. Daca pe taranii ale caror pasari de curte vor fi sacrificate Ministerul Agriculturii ii va despagubi (numai la Ceamurlia de Jos se vor aloca trei miliarde de lei), nimeni nu sufla un cuvant despre cine ii va despagubi pe producatori. "Unitatile Avicola nu au nici o vina ca autoritatile nu au informat corect populatia despre riscul transmiterii gripei aviare, despre masurile adecvate de carantina pe care aceste unitati le-au luat imediat dupa semnalarea bolii si, in general, despre faptul ca nu exista pericolul aparitiei gripei aviare la ele, dar cu toate acestea trebuie sa suporte pierderi importante", afirma Dragos Frumosu. In ceea ce-i priveste pe crescatorii de porci, aici lucrurile par a fi si mai complicate. Vanzarile lor erau oricum extrem de mici, ele fiind concurate puternic de importuri, iar acum trebuie sa faca fata si acestei noi situatii de criza. "In complexele de crestere si ingrasare a porcilor au fost luate masuri speciale de carantina si nu exista pericolul transmiterii bolii si la aceste animale, dar oamenii sunt dezinformati si speriati", sustine presedintele Patronatului crescatorilor de porci, Gheorghe Caruz.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...