21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialViata sociala secreta a bebelusilor

Viata sociala secreta a bebelusilor

Bebelusii au propria viata sociala! O afirmatie bizara, dar extrem de reala. In premiera mondiala, un grup de cercetatori de la Universitatea Charles Sturt au studiat modul de comportament si de interactiune sociala al mai multor copii cu varsta de pana la 1 an. Prof. Ben Bradley, seful echipei de lucru, sustine, citat de "Daily Telegraph", ca sugarii au propria scara de valori si un set distinct de reguli in relatiile interumane.

Dincolo de relatia afectiva speciala cu mama, sugarii se pare ca au anumite preferinte in interactiunile sociale cu anumite persoane din cercul de cunoscuti, fie ca este vorba de adulti sau copii. Astfel, bebelusii au capacitatea de a-si selecta anturajul, manifestand reactiile comportamentale si emotionale extrem de diverse, in functie de stimuli si asteptari. "Ei pot fi deopotriva gelosi, egoisti, altruisti sau duplicitari" – explica profesorul Bradley.

Sugarii sunt capabili sa-si reprezinte propriile interese intr-un mod adesea subtil, adoptand uneori un comportament manipulativ, si pot detecta foarte usor cine este "liderul" familiei. Desi simturile unui bebelus incep sa se dezvolte inca inainte de a se naste, ele ajung aproape de maturizare pana in jurul varstei de patru luni.

Bebelusii percep universul inconjurator prin intermediul diverselor senzatii date de simturi – auz, vaz, gust, simt tactil si olfactiv -, pe care le proceseaza si cu ajutorul carora comunica cu anturajul. Micutul reactioneaza la atingere si la contactul cu lumea exterioara, prin intermediul pielii, iar explorarea obiectelor din jurul lor se va face folosindu-se simtul tactil al buzelor si al limbii, si nu pe cel al palmelor, ca in cazul adultilor. Din punct de vedere vizual, copilul poate percepe din ce in ce mai mult distant a dintre el si un anume obiect indicat. Auzul, de asemenea, devine mult mai ascutit, iar copilul este capabil sa faca distinctia intre voci cunoscute. Este varsta imitatiei, iar copilul va incerca sa reproduca sunete auzite des si sa intoarca capul in directia din care acestea se aud. Gura ramane sursa de baza cu ajutorul careia copilul percepe lumea inconjuratoare.

In ce priveste dezvoltarea psihica, specialistii atrag atentia ca, de pilda, o mama depresiva influenteaza extrem de negativ starea de spirit a tancului si felul in care acesta interactioneaza cu ceilalti copii, adoptand un comportament defensiv si introvertit. Totodata, evenimentele de peste zi il afecteaza profund pe micut (daca a avut o zi agitata – a fost certat sau s-a certat cu prietenul lui de la gradinita), isi va rezolva problemele si conflictele prin visurile lui nocturne. Ca si visurile, cosmarurile ii permit sa "digere" tot ce a invatat in timpul zilei, sa faca o triere si sa se indeparteze de toate pentru a vedea mai bine lucrurile. Conform statisticilor, majoritatea copiilor cu varsta cuprinse intre 2 si 6 ani au cosmaruri in prima perioada a copilariei.  

Studiul, realizat in premiera mondiala, a fost finantat de Universitatea de Vest din Sydney si de Academia Britanica din Londra.  Phoebe Christison, un asistent maternal la un orfelinat din Australia, a exemplificat modul in care apare si se dezvolta atasamentul emotional intre prescolari (cel mai des se manifesta prin gestul tinerii de mana in timpul unor activitati comune). Si o mentiune speciala – gelozia, o trasatura distinctiva la sugari, care fac gesturi de respingere si agresivitate, copiind intocmai comportamentul adultilor.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă