Viitura a lovit si la Suditi

Cu o viteza de numai doi kilometri pe ora, viitura formata pe raul Ialomita de precipitatiile istorice cazute la sfarsitul saptamanii trecute se indreapta catre ultimul segment al cursului sau inferior. Nu insa fara sa lase in urma durere si fara ...

Rl online 0 comentarii

Cu o viteza de numai doi kilometri pe ora, viitura formata pe raul Ialomita de precipitatiile istorice cazute la sfarsitul saptamanii trecute se indreapta catre ultimul segment al cursului sau inferior. Nu insa fara sa lase in urma durere si fara a pune inca la incercare rabdarea oamenilor istoviti de efort.

Ieri dimineata, la ora 8.30, in dreptul localitatilor Suditi si Fratilesti, un dig a cedat pe o portiune de 15-20 de metri, iar apele au pornit domol spre vatra comunei Suditi. Localnicii au vegheat digurile toata noaptea, pandind trecerea viiturii prin dreptul localitatii lor. Ei au observat imediat necazul. "Erau oameni acolo care pazeau digurile si care au lucrat la consolidarea lor in punctele mai slabe. Apa s-a infiltrat la baza lucrarii si i-a surpat pana la urma si coroana", povesteste unul dintre voluntarii comunei Suditi, iesit pe camp cu o sapa sa ajute la ridicarea unei bariere de pamant care sa-i apere localitatea. Alaturi de el puteau fi numarati peste o suta de oameni: localnici, intre care pensionari si copii, jandarmi si militari. Autoritatile s-au miscat extrem de rapid, astfel ca toate satele care puteau fi puse in pericol de navalirea apelor au fost anuntate inca de la ora 10.00, cand s-a dat alarma de pregatire pentru o eventuala evacuare a populatiei. Dar nu a fost nevoie. Apele au fost stavilite de "valurile" de pamant si sacii ridicati rapid de voluntari si militari. Situatia a fost evaluata din elicopter de oficialitatile judetului, dar si de specialisti: "Problema se rezolva si nu se va inunda nici o casa din localitatile amenintate. Viteza apei este mica si exista timp destul pentru a actiona", spune Mariana Negroiu, director al Societatii de Gospodarire a Apelor din Slobozia.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...