22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiEXCLUSIV RL Baza de unde decolează avioanele F-16 poate fi ținta...

EXCLUSIV RL Baza de unde decolează avioanele F-16 poate fi ținta unui atentat

Militarii din Cazarma 727 de la Fetești (Borcea), în care funcționează una dintre cele mai importante baze aeriane ale României, nu pot asigura controlul antiterorist la punctul de intrare în unitate.

Această situație este recunoscută într-un document intern elaborat de specialiștii Ministerului Apărării Naționale (MApN), care precizează următoarele: “Starea de degradare accentuată a facilităților existente nu permite exercitarea controlului tehnic antiterorist pentru personal și autovehicule”.

“Punctul de control acces în cazarma 727 Borcea aflat în zona de nord a cazărmii și căile de acces interioare nu asigură facilitățile optime afluirii – defluirii personalului și tehnicii militare, controlul, securitatea și fluidizarea traficului conform standardelor aplicabile (…), zona socială a unității nu este inclusă în zona de securitate a punctului de control acces actual”, menționează același document.

Pentru rezolvarea acestei situații critice, MApN a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern care ar urma să aprobe realizarea unui nou obiectiv de investiții, denumit “Punct control și căi de acces în cazarma 727 Borcea”.

“Se propune realizarea unui nou punct de control care să asigure în condiții optime securitatea obiectivului militar, amplasarea a patru gherete personal control acces, reabilitarea și extinderea căilor de circulație din incintă și asigurarea unor spații de parcare corespunzătoare pentru autovehicule”, menționează Nota de fundamentare a viitoarei Hotărâri de Guvern.

 

Valoarea totală a investiției depășește 50 de milioane de lei

Cazarma are o suprafață de 515 hectare, iar valoarea totală a noii investiții este estimată, conform proiectului de act normativ, la 50,871 mii de lei (peste 50 de milioane de lei), inclusiv TVA, care urmează să fie alocați din bugetul MApN. Lucrările se vor realiza de-a lungul a trei ani, iar beneficiarul lor final este Statul Major al Forțelor Aeriene.

Viitorul punct de acces în cazarma de la Borcea va fi construit din beton armat, iar pereții vor fi rezistenți la gloanțe. Clădirea va avea și o sală destinată controlului tehnic antiterorist. Punctul de acces va fi supravegheat printr-un sistem de televiziune cu circuit închis.

Zona de control acces principal pentru autovehicule va avea două benzi de intrare și două de ieșire și va include două locuri de parcare rezervate mașinilor de la Poliția Militară, care vor supraveghea accesul.

În ultimii ani, în baza aeriană din apropierea comunei Borcea s-au mai realizat și alte lucrări de reabilitare, care sunt absolut necesare în condițiile în care acest aerodrom trebuie să respecte standardele NATO și să asigure decolarea și aterizarea avioanelor F-16, care sunt considerate, din punctul de vedere al infrastructurii, niște aeronave extrem de pretențioase. De exemplu, în ianuarie 2017, MApN atribuia, fără licitație, unei firme de apartament din București, un contract de 3,9 milioane de lei, în schimbul cărora urma să se asigure “elaborare documentații tehnico-economice și asistență tehnică pentru infractructură bază aeriană – zona operațională în cazarma 727 Fetești”.

În ciuda acestor eforturi financiare, unitatea de la Borcea a intrat în atenția opiniei publice în decembrie 2018, când patru avioane F-16 care urmau să participe la parada militară dedicată Zilei Naționale a României n-au mai putut decola spre București, întrucât pista aerodromului era acoperită cu gheață.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative...
Ultima oră
Pe aceeași temă