14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiEXCLUSIV RL Nu mai avem Strategie de Apărare iar cea veche...

EXCLUSIV RL Nu mai avem Strategie de Apărare iar cea veche era greșită

Principala temă a ședinței CSAT care se va desfășura miercuri, 27 mai, la Palatul Cotroceni este noua Strategie de Apărare Națională a Țării, care va fi valabilă în perioada anilor 2020 – 2024.

În toate lunile care au trecut de la începutul anului 2020, România s-a aflat, din punct de vedere politico-militar, într-o situație incredibilă. Practic, statul român nu a mai avut Strategie de Apărare, întrucât ultimul document aprobat în acest sens a fost valabil pentru perioada anilor 2015 – 2019. S-ar putea presupune că vechea Strategie putea fi prelungită automat, doar că unele dintre estimările ei, emise în anul 2015, s-au dovedit a fi absolut eronate.

 

Oficialii români au subestimat riscuri majore

Astfel, la subcapitolul “Riscuri”, Strategia din 2015 avea o mențiune care, acum, pare șocantă:

“De interes pentru securitatea națională rămân riscurile cu probabilitate redusă, dar cu impact major: confruntări militare de joasă intensitate, dar persistente în timp, fluxuri migratorii generate de catastrofe naturale, pandemii, dezastre ecologice”.

Este inutil de precizat că provocarea majoră a anului 2020 este pandemia de coronavirus, după ce, până în 2019, pentru cea mai mare parte a lumii, provocarea majoră fusese criza migrației.

Strategia Națională de Apărare a Țării este principalul document politico-militar al României, pe baza căruia se întocmesc, ulterior, Carta Albă a Apărării și, în final, Strategia Militară.

Strategia Națională de Apărare este întocmită de Președinția României, este semnată de șeful statului și apoi înaintată Parlamentului României. Carta Albă e asumată de Guvern și aprobată de Parlament, iar Strategia Militară este elaborată de Ministerul Apărării Naționale și aprobată de Guvern.

Ultima Strategie Națională de Apărare este cea întocmită la începutul primului mandat de președinte al lui Klaus Iohannis, care a fost în vigoare începând cu data de 23 iunie 2015. Chiar din titlul documentului aprobat la acel moment de Parlament, reiese că această Strategie a fost valabilă “pentru perioada 2015-2019”.

România a ajuns să nu mai aibă, în ultimele luni, o Strategie valabilă pentru că, potrivit legislației, documentul trebuie semnat de șeful statului în interiorul perioadei de șase luni de la preluarea mandatului. Iar România se află în interiorul primelor șase luni de la începutul celui de-al doilea mandat al președintelui Iohannis. De aceea, șeful statului a convocat, miercuri, o ședință a CSAT, special pentru noua Strategie Națională de Apărare a Țării.

Câteva idei prezente în vechea Strategie vor fi probabil continuate de cea viitoare: apartenența la NATO și la Uniunea Europeană, parteneriatul strategic cu SUA, susținerea parcursului european al Republicii Moldova.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă