13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiFalimentul RADET bate la ușile Consiliul General Bucureşti. Rămânem fără apă caldă...

Falimentul RADET bate la ușile Consiliul General Bucureşti. Rămânem fără apă caldă și căldură?

Consiliul General al Municipiului Bucureşti discută, joi, situaţia RADET şi are pe ordinea de zi un proiect care vizează delegarea serviciului de termoficare spre compania Termoenergetica.

Consilierul USR Marian Bumbar a declarat că primarul general Gabriela Firea nu înţelege nici acum gravitatea situaţiei şi nu a luat nicio măsură, în timp ce consilierul PNL Ciprian Ciucu susţine că ”falimentul RADET, anunţat de câţiva ani, a luat-o prin surprindere pe Gabriela Firea”.

”Doamna primar general nu a înţeles nici acum gravitatea situaţiei termoficării din Bucureşti. Falimentul RADET a fost declarat şi confirmat, dar doamna Firea nu a pregătit în niciun fel această trecere în stare de faliment a Regiei. În patru ani de mandat, nu s-au făcut suficiente investiţii, nu s-a înfiinţat legal o entitate care să preia serviciul de termoficare, iar acum suntem într-un moment în care nu ştim dacă putem trece iarna şi dacă bucureştenii vor avea apă caldă şi căldură”, a spus Marian Bumbar, înaintea şedinţei.

Aceasta a continuat: ”Conductele RADET s-au deteriorat major în ultimii ani, iar în aceste condiţii doamna Firea se laudă că a înlocuit 180 de kilometri de reţea din cei aproape 4.000. Cifrele spun, totuşi, că în 2016 aveam o pierdere pe reţea de 1.200 de tone pe oră apă de adaos şi am ajuns în 2019 să avem 2.000 de tone de pe oră apă de adaos. Aproape dublu”.

”Nu putem să nu ne gândim la incompetenţă, indolenţă, nepăsare, iar sentimentul care ne încearcă este cel de furie, pentru că doamna Firea, în loc să se ocupe de administraţia Bucureştiului, de rezolvarea problemelor grave, s-a ocupat constant de propria imagine”, a mai spus Bumbar, care a precizat că USR a avertizat din 2016 că intrarea RADET în insolvenţă nu este o soluţie şi că acele datorii trebuie plătite.

Înaintea şedinţei, consilierul PNL Ciprian Ciucu a declarat că ”falmentul RADET, anunţat de câţiva ani, a luat-o prin surprindere pe Firea”.

”Cu câteva ore înaintea şedinţei am primit mai multe documente care ar trebui să stea la baza delegării serviciului de termoficare către Termoenergetica, una dintre companiile municipale înfiinţate de Gabriela Firea. De ce? Pentru că  a intrat RADET în faliment. Sunt sute de pagini acolo şi nu poate să îmi spună nimeni dintre colegii mei din Consiliul General că ştie cu adevărat ce scrie acolo. Noi ştim despre ce votăm, dar nu ştim ce votăm. Falimentul RADET, care este anunţat de ani de zile, pentru că a fost în insolvenţă, introdus chiar de către Gabriela Firea, a luat-o prin surprindere”, a spus Ciucu.

Acesta consideră că Sorin Oprescu şi Gabriela Firea sunt la fel de vinovaţi de falimentul RADET. 

”Suntem puşi în faţa faptului de a vota azi un proiect care să permită ca bucureştenii să mai aibă parte de apă caldă şi căldură, dar se cere şi capitalizarea cu 645 de milioane de lei a acestei regii. Este o sumă pe care Bucureştiul astăzi nu o are. Deci dacă ne uităm pe buget, pe rectificările de azi, şi pe tot bugetul, Bucureştiul nu are aceşti bani. Ce va face Gabriela Firea? Probabil se va duce la Guvern să ceară aceşti bani pentru că nu are de unde să îi acopere”, a mai spus Ciucu.

Acesta susţine că RADET are şi datorii curente la ELCEN.

”Mai mult, nu este adevărat atunci când spune că RADET nu are şi datorii curente la ELCEN. Colegii mei au vorbit la ELCEN ieri şi sunt 284 de milioane datorii curente. Şi ştiţi foarte bine că şi ELCEN este în insolvenţă, tot din cauza RADET şi a Primăriei. Şi dacă nu plătim acei bani care sunt acum datorii, aşa cum am promis că trebuie să îi plătim, suntem efectiv în pericolul de a nu avea apă caldă şi căldură.  Aşa guvernare iresponsabilă eu nu cred că a mai avut Bucureştiul în toată istoria lui. Este incredibil unde s-a ajuns. Adică pe genunchi să ne trimită, cu câteva ore înainte, documente atât de importante şi, mai mult, dosarul de licenţiere la ANRE- pentru că acest operator, Termoenergetica, care trebuie să preia ceea ce făcea RADET – a fost trimis alaltăieri, deci după ce a fost anunţat falimentul. Ce a făcut toată vara, eu nu ştiu. Dar ştiu că suntem în buza iernii şi că suntem în acestă situaţie administrativă incredibilă”, a mai spus Ciucu.

Gabriela Firea a anunţat că joi, în cadrul şedinţei Consiliului General, va fi supus dezbaterii şi aprobării un proiect de hotărâre privind delegarea serviciului de termoficare către compania Termoenergetica.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au respins, luni, apelurile făcute în proces, menţinând decizia din aprilie 2019 a Tribunalului Bucureşti, prin care a fost declarat falimentul RADET. 

Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă