9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecial"Locotenentii", arestati si incarcerati impreuna

“Locotenentii”, arestati si incarcerati impreuna

Toti “locotenentii” lui Miron Cozma sunt condamnati in “Dosarul Costesti” la cate cinci ani de inchisoare, pentru implicare in Mineriada din 1999. Singurul care a scapat de arestare este Romeo Beja, unul dintre cei mai activi participanti, acesta fiind dat in urmarire generala, dar exista informatii clare ca ar fi parasit tara prin Vama Nadlac inca din luna aprilie si se afla in Austria. Dorin Lois, Ionel Ciontu si Vasile Lupu sunt deja incarcerati la Penitenciarul de maxima siguranta din Barcea Mica (judetul Hunedoara), iar Constantin Cretan este la Penitenciarul Targu Jiu.

Arestati rand pe rand

Miercuri seara, in jurul orei 18.00, politistii au primit pe fax mandatele de arestare ale fostilor lideri ai minerilor, care au fost imediat executate. Primul ridicat de politisti a fost Dorin Lois, oamenii legii sosind la locuinta acestuia cu o jumatate de ora inainte de a ajunge mandatul de arestare.
Lois nu a opus rezistenta, mai ales ca deja luase legatura cu politistii din Petrosani pentru a se preda si se arata resemnat in ceea ce priveste soarta sa. El a fost primul transportat la Penitenciarul Barcea Mica, unde a ajuns in jurul orei 21.00.
De asemenea, Constantin Cretan, fostul lider din Gorj, a ajuns la Penitenciarul Targu Jiu, fiind gasit repede de politisti. La randul sau, Ionel Ciontu a fost asteptat in Gara Petrosani de echipajele de politie, acesta fiind prezent in fata instantei de judecata pentru a afla sentinta. Totusi exista suspiciuni conform carora Ciontu a incercat sa fenteze echipajele si a coborat in Targu Jiu, unde era asteptat de fratele sau.
Fostul lider de sindicat nu s-a putut sustrage executarii pedepsei, chiar daca ar fi avut acest gand, deoarece oamenii legii erau pregatiti pentru orice si din acest motiv un echipaj de la Politia Petrosani, impreuna cu colegii din Targu Jiu erau deja in gara asteptand acceleratul de Bucuresti, in care se afla Ciontu. Acesta a fost urcat intr-o duba si dus de urgenta la Barcea Mica.
Ultimul capturat este Vasile Lupu, care a fost cautat ore in sir de politistii din Vulcan, unde acesta isi are domiciliul. Dupa patru ore de la emiterea mandatului de arestare el a fost gasit si transportat tot la Barcea. Echipele care au executat mandatele au mentionat ca nici unul dintre fostii lideri nu s-a opus arestarii.

Incarcerati impreuna la 104

“Locotenentii” lui Miron Cozma de pe vremea mineriadelor au fost incarcerati impreuna la Penitenciarul de maxima siguranta de la Barcea Mica, in celula 104. Directorul institutiei, inspectorul-sef principal Emanoil Bota, a declarat ca fostii lideri sunt in carantina, conform procedurii, pentru o perioada de 21 de zile.
In acest timp, condamnatilor li se vor face analizele medicale si li se vor aduce la cunostinta drepturile si obligatiile pe care le au in penitenciar. “Cred ca vor ramane la noi, daca nu vor cere ei mutarea din diverse motive. Este un penitenciar de maxima siguranta, unde pot fi adusi cei cu pedepse de pana la 10 ani”, a adaugat Bota.

Romeo Beja, singurul condamnat care nu a fost arestat, era cautat, fiind dat in urmarire generala. In plus, acesta va fi dat si in urmarire internationala, pentru ca exista informatii clare ca s-ar afla in Austria.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă