22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecial"Tepoi"-ul de la Iasi, aparat de Guvern

“Tepoi”-ul de la Iasi, aparat de Guvern

O conferinta de presa anuntata cu surle si trambite de Prefectura Iasi cu ocazia numirii lui Tudor Chiuariu, avocatul deputatului PNL Relu Fenechiu, presedintele PNL Iasi, in functia de secretar de stat la Departamentul pentru Lupta Antifrauda din Guvernul Romaniei, a lasat ziaristii in pozitia “masca”. “La Iasi nu exista fraude cu bani europeni”, a precizat cu zambet electoral Chiuariu. Cu alte cuvinte, “tepoiul” de sute de mii de euro din fonduri PHARE instrumentat de procurorii PNA si inaintat Tribunalului Iasi, precum si milioanele de euro SAPARD duse pe apa sambetei in trei comune din Iasi nu reprezinta nimic pe agenda noului secretar de stat.

Coincidente intamplatoare in sereleul de partid

Tudor Chiuariu a “uitat” sa anunte in conferinta de presa dosarul deturnarii a peste 200.000 de euro din fonduri PHARE. E vorba de acuzatiile aduse presedintelui Camerei de Comert a Regiunii de Nord-Est, Magda Tepoi, ancheta pe care tocmai a definitivat-o PNA Bucuresti si a trimis-o spre judecare Tribunalului Iasi. Cum s-a putut intampla una ca asta? Pai, legaturile, desi intortocheate, sunt destul de simple, dar nu-i decat o coincidenta cu totul si cu totul intamplatoare. Cum deja ne-am obisnuit ca in posturile-cheie ce revin PNL sa apara apropiati, angajati sau parteneri de afaceri ai deputatului de Iasi Relu Fenechiu, nici Departamentul pentru Lupta Antifrauda din Guvernul Romaniei nu a fost uitat.
Avocatul grupului de firme Fene Group Iasi, Tudor Chiuariu, a fost numit secretar de stat. Numirea lui apare acum ca o stingere a conflictului din PNL Iasi dintre “greii” filialei, Fenechiu si maestrul Mihail Mihailovici Vlasov. Mai ales ca junele iesean a fost catalogat drept “foarte apropiat” al Vandei Vlasov, fiica presedintelui Camerei de Comert Iasi, omul care a sprijinit-o pe Magda Tepoi pentru a accede spre Camera de Comert a Regiunii de Nord-Est.
“Au fost efectuate 24 de controale privind fondurile comunitare, din care 19 au fost finalizate, iar 5 sunt in curs de finalizare. Dintre cele 19, in 14 cazuri au fost identificate nereguli si posibile fraude, acestea fiind inaintate PNA. Nici unul dintre controalele finalizate nu a fost efectuat in judetul Iasi”, a declarat Tudor Chiuariu. Secretarul de stat “uita” cazul Tepoi, de la a carui explozie nu a trecut decat o saptamana…

Dosar greu in curtea PNL Iasi

Presedintele Camerei de Comert a Regiunii Nord-Est, Magda Tepoi, vicepresedinte PNL Iasi, este acuzata de procurori ca a deturnat o suma de aproximativ 200.000 de euro dintr-un proiect PHARE. Incadrarea data de magistratii PNA Bucuresti pentru faptele Magdei Tepoi sunt “infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, deturnare de fonduri si spalare de bani, toate infractiunile executandu-se in forma continuata”.
Dosarul sosit la Iasi, care are primul termen pe 12 august, are numeroase implicatii si un rechizitoriu de 60 de pagini, fiind coroborat cu trucarea licitatiilor si estorcarea de fonduri pentru ziarul de partid “Lumea ieseanului”. Conform anchetatorilor, prejudiciul a fost estimat in prima faza la 133.000 de euro, respectiv 5,5 miliarde de lei.

Sapard Iasi ancheta un “artificiu” de 2 milioane de euro

Declaratiile noului secretar de stat contrazic inclusiv ancheta unui coleg de partid aflat la conducerea Agentiei Sapard Iasi. Eugen Ticau a anuntat demararea unui audit “la sange” in trei comune iesene, acestea fiind in situatia de a returna peste 2 milioane de euro Comunitatii Europene, dupa ce au executat lucrari de mantuiala, iar termenul de executie este expirat. Drumul comunal inca nefinalizat, in ciuda numeroaselor amanari, din comuna Popricani si cele doua retele de aductiune de apa din comunele Plugari si Gropnita reprezinta cele trei dosare grele anuntate de liberalul Eugen Ticau.
Daca la Gropnita, din cauza neglijentei primariei, reteaua traverseaza peste o suta de proprietati particulare, la Plugari acestei probleme i se adauga si faptul ca, din cauza infiltrarii in panza freatica a azotatilor cu care au fost tratate culturile, concentratia de nitriti si nitrati pune in pericol sanatatea consumatorilor.
“Autoritatile celor trei comune mai au o luna la dispozitie pentru a-si rezolva problemele. Daca nu vor remedia aceste disfunctii, mi-e teama ca vor da banii inapoi. Contributia europeana pentru fiecare dintre aceste proiecte e de circa 750.000 de euro”, a precizat Eugen Ticau, directorul Sapard Iasi. Ancheta lui Ticau este “dezamorsata” insa din fasa de secretarul de stat Tudor Chiuariu.

Cele mai citite

Probleme pe aeroportul din Dubai. Zbourile au fost deviate

Aeroportul Internațional din Dubai a deviat temporar zborurile la sosire marți, 16 aprilie 2024, până la îmbunătățirea condițiilor meteorologice, au anunțat oficialii, adăugând că...

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative...

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă