15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecial"Zoe si Pristanda erau amanti pe la spate"

“Zoe si Pristanda erau amanti pe la spate”

Ca in fiecare an, unele lucrari la proba scrisa la Limba si literatura romana de la testele nationale starnesc rasul, unii candidati reusind adevarate perle, una mai “interesanta” ca alta. De altfel, necunoasterea operelor studiate sau lipsa totala a lecturii, de multe ori si a regulilor elementare de gramatica te fac sa te intrebi cu ce s-au ocupat respectivii absolventi de gimnaziu in timpul orelor de romana. Confundarea impardonabila a genurilor literare, a personajelor si chiar a sexului acestora sunt numai cateva exemple de greseli flagrante. Evident, cele mai mari perle s-au tesut pe seama celebrei comedii a lui I.L. Caragiale “O scrisoare pierduta”, din care va prezentam o parte, culese din lucrarile unor elevi din judetul Hunedoara, care incheie astazi testele nationale, examenul care conteaza in proportie de 50% la admiterea in invatamantul liceal.
“Pristanda, politaiul orasului este ca un caine pentru primar… e putin analfabetic. El spera ca primarul ii va mari salariul sau o sa-l puna peste o alta functie.”
“Opera comediei “O scrisoare pierduta” este comedia care provoaca haosul.”
“Zoe si Pristanda erau amanti pe la spate.”
“Zaharia ii invartea pe toti pe degete asa cum a vrut ea, caci doar era amanta lor, dar nici unul nu si-a dat seama.”
“”O scrisoare pierduta” este comedie deoarece autorul pune pe seama personajelor niste glume.”
“Fratii Farfuridi…”
“Comedia apartine genului dramaturg.”
“Comedia apartine operei lirice deoarece este o dramatica.”
“Tipatescu e hotarat sa-l omoare pe vecinul sau si il cheama pe avocat sa fie martor la sinuciderea vecinului sau.”
“Comedia este o opera lirica in proza.”
“Cei care au sustinut discursurile electorale au fost aplaudati cu fluieraturi.”
“Pristanda e sotul lui Trahanache.”
“Zaharia Trahanache i-a trimis o scrisoare de amor lui Stefan Tipatescu.”
“Numele personajelor sunt haioase: Zoe este apa murdara rezultata din spalarea rufelor.”
“Aceasta comedie este un poem al naturii si al romanilor.”
“Tipatescu i-a scris o scrisoare sotiei lui Zoe Dandanache.”
“Catavencu vine de la verbul “a catai”.”
“Intriga o constituie pierderea unei scrisori amoroase adresata doamnei Zoe Tipatescu de catre Catavencu.”
“Unele personaje ale comediei sunt, de exemplu, politistul turmentat.”
“Pleonasmul e “curat murdar”.”
“Numele cuplului comic sugereaza iluzia culinara.”
“Scrisoarea de amor e trimisa de Zoe, dar o gaseste Trahanache si intre timp o pierde, de la Bucuresti este trimis un om pe nume Cetateanul Turmentat care gaseste scrisoarea de amor, el il santajeaza si castiga voturile. In deznodamant, Cetateanul Turmentat ajunge la putere si cat timp acesti doi s-au certat altul a castigat.”
“Actiunea se petrece in judetul unui sat de munte.”
“Comedia este genul dramatic in proza si in versuri unde sunt defecte omenesti si sociale.”
“Zoe primeste scrisoarea si fiind mai indemanatica, dupa ce o citeste o pierde.”
“Gruparea aflata pe pozitie era partidul condus de Stefan Tipatescu, iar gruparea aflata in opozitie era partidul condus de Catavencu.”
“I.L. Caragiale este cel mai mare poet de comedie.”
“In comedia “O scrisoare pierduta” modul predominant de descriere este dialogul, doar pe alocuri mai apare si naratiunea.”
“Opera contine fraze si purtari ale personajelor care dau amuzamente cititorului.”
“Pristanda avea vocabularul curat murdar.”

“Genul dramatic a aparut chiar inainte de Iisus”, “Zaharia este iubita lui Tipatescu, iar Pristanda este politista orasului”, suna cateva “perlute” din lucrarile elevilor de clasa a VIII-a din Iasi. Profesorii-corectori pentru examenul de capacitate s-au distrat copios cu greselile gasite in tezele copiilor. Definitia comediei data de elevii ieseni starneste ea insasi mii de zambete: “Comedia este o specie literara a limbii romane care s-a raspandit in toata tara” sau “In haz razi de nu mai poti, te pui jos si razi de pocnesti si incepe sa iti curga lacrimile de bucurie”. Specialistii sustin ca asemenea formulari apar in tezele elevilor atat din ignoranta si lipsa de cursivitate in gandire, dar si dintr-o dorinta de a-si impresiona profesorii cu formulari alambicate ce ar urma sa arate un nivel inalt al cunostintelor, dar care sfarsesc jalnic, intre-o “perla” de toata frumusetea. Numele personajelor din piesa “O scrisoare pierduta” au fost explicate foarte simplu de copii: “… numele lui Farfuridi si a lui Branzovenescu provin de la obiectul farfurie si de la branza mancata de noi. Tipatescu – de la tip, iar Zoe – femeia zvelta si subtirica”. In mintea unui elev din Iasi, “O scrisoare pierduta” este “o balada a genului epic care s-a jucat si in teatru si a avut un numar mare de telespectatori”. Improvizatiile copiilor ii amuza pe corectori, multi sustinand ca, daca nu ar gasi aceste “artificii”, meseria de profesor ar fi extrem de anosta.

Cele mai citite

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și veniturile mici ale populației – GRAFIC

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele mici în rândul populației: venitul mediu al celor mai...

Cât de des ar trebui să faci rotația anvelopelor?

Deoarece anvelopele se uzează diferit pe puntea față comparativ cu cele de pe puntea spate, acestea trebuie rotite periodic pentru a nu ajunge în...

9 persoane rănite și pagube raportate în urma cutremurului din Japonia

Cutremurul care a lovit sud-vestul Japoniei s-a soldat cu 9 persoane rănite şi a provocat pagube, au anunţat joi autorităţile. Seismul cu magnitudinea de 6,6...
Ultima oră
Pe aceeași temă