19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecial10 metode pentru a ne simti mai plini de energie

10 metode pentru a ne simti mai plini de energie

Lupta cu stresul cotidian ne infrange dinamismul, puterea de concentrare si capacitatea de a ne duce la bun sfarsit sarcinile de zi cu zi. Mai mult, pe langa osteneala si apatie, s-a dovedit ca stresul este un factor major de imbolnavire, dar si de alienare a individului, care se simte sufocat si tinde sa evite interactiunile si activitatile sociale. Desi toti ne dorim sa fim cei mai buni si sa ne simtim bine, deadline-urile si supraincarcarea cu sarcini ne "deturneaza" de pe calea unei vieti linistite si pline de satisfactii. Din fericire, exista macar o solutie pentru fiecare problema. Nu este nevoie sa ne indopam cu bauturi energizante si diferite substante stimulante. Specialistii s-au pus de acord asupra unor recomandari simple care sa ne ajute sa ne recapatam energia dupa o zi extenuanta. Concret, potrivit publicatiei electronice "Daily News and Analysis", un grup de psihologi a realizat o lista cu 10 metode de schimbare eficienta a stilului de viata:

1) MUZICA DA TONUL… DISPOZITIEI!

Muzica ne afecteaza atat starea de spirit, dar si sanatatea fizica. Sunetele armonizate intr-un cantec, de pilda, sunt foarte utile persoanelor care prezinta tulburari mentale sau afective, dar si pacientilor care sufera de boli psihosomatice, cum ar fi astmul sau problemele de nutritie. Meloterapia are o vasta zona de actiune si se foloseste de catre specialisti: pentru calmarea sistemului nervos, pentru destindere psihica si relaxare, pentru combaterea oboselii si surmenajului, pentru tratarea starilor depresive, pentru calmarea starilor de agitatie sau pentru tratarea nevrozei astenice si a tulburarilor vegetative. Explicatia? Fiinta umana chiar inainte de a ne naste, cam din a 16-a saptamana de sarcina, percepe si este influentata de o serie de zgomote interne, cum ar fi bataile inimii sau curgerea sangelui. Organismul invata sa reactioneze la muzica si la elementele ei – ritm, dinamica, melodie – iar dupa nastere cu atat mai mult. Pana in clipa cand un copil incepe sa vorbeasca, el invata totul pe plan nonverbal, cu ajutorul silabelor, al cantecelelor si al tipetelor, inca din prima copilarie producandu-se stimularea activitatii pe plan intelectual. Si asta pentru ca, de pilda, tensiunea arteriala, pulsul, respiratia si sensibilitatea la durere sunt influentate de ritm sau de anumite lungimi de unda. Cand esti relaxat, pulsul, de exemplu, se modifica usor. Insa daca ti-e frica, te doare ceva sau esti stresat, ritmul cardiac ramane "inghetat" pe o anumita frecventa. Efectuand diferite teste, medicii au descoperit ca nivelul hormonilor stresului, adrenalina si cortizolul, pot fi coborate cu 20% cu ajutorul unei muzici romantice sau cerebrale. Pentru starile anxioase si de furie se recomanda ascultarea unor compozitii din muzica clasica si melodii romantice.

2) ZAMBITI CAT MAI DES!

Un gest simplu care are efect atat in serie, cat si in … paralel. Zambiti celui care sta in fata dumneavoastra si veti primi neconditionat un zambet. Ba mai mult, un bonus: o dispozitie mai buna, un curent de energie pozitiva care va aduce cu sine senzatii de bine, liniste si incredere. In plus, nu uitati zicala: "Zambiti, maine ar putea fi si mai rau!"

3) PRIETENUL SE CAUTA NU DOAR LA NEVOIE!

Stati la birou cu ochii pe fereastra si priviti in gol? Evident, timp pierdut aiurea. In loc de asta, specialistii spun ca n-ar fi rau ca in astfel de momente pur si simplu sa puneti mana pe telefon si sa formati numarul unui prieten. Conversati. In final, stabiliti o intalnire. Veti simti cu siguranta o unda de dinamism si o noua pofta de viata care va face sa dispara moleseala si plictiseala resimtite cu doar cateva minute inainte.

4) PLANUITI O PETRECERE SURPRIZA!

V-ati plictisit de aceeasi cafenea la care va intalniti cu amicii? Deja va enerveaza figura chelnerului care uita sa schimbe scrumiera sau vi se pare ca trage cu urechea cand va serveste la masa? Nu-i nicio problema, aveti alternative. De pilda, planuiti o petrecere surpriza la dumneavoastra acasa, fara sa aveti nevoie de o ocazie speciala. Cu siguranta nu veti fi refuzat din aceasta cauza.

5) IESITI LA AER CURAT!

O schimbare de decor s-a dovedit ca schimba aproape instanateu dispozitia unei persoane. Faceti o pauza si iesiti macar pentru cateva minute afara, pe strada sau intr-un parc. Intindeti-va muschii si respirati aerul proaspat. Veti simti o eliberare de stres si o limpezire a mintii.

6) GASITI UN NOU HOBBY!

Activitatile recreative au rostul lor. Nu este nevoie de concentrare prea mare, dar primiti in schimb un plus de energie. Un joc pe calculator, de exemplu, va avea un efect reconfornant, deconectandu-va gandurile de la diverse griji.

7) STATI CAT MAI DREPT PE SCAUN!  

Daca observati ca va arcuiti din ce in ce mai mult asupra biroului, este clar un semn de extenuare. Solutia? Repozitionati-va. Stati cat mai drept pe scaun, pana simtiti ca spatele se lipeste de spatar. Nu este doar o pozitie sanatoasa pentru coloana vertebrala, dar este si un imbold catre confort si o doza noua de incredere si un plus de concentrare.

8) RESPIRATI ADANC DIN CAND IN CAND!

Controlati din cand in cand modul in care repirati. Incercati sa faceti cateva exercitii de relaxare prin cateva minute de respiratii profunde. Este o metoda foarte utila de a va imbunanati circulatia sangelui si oxigenarea creierului.

9) FACETI LISTE CU PRIORITATI!

 

Uneori incercam sa facem cat mai  multe lucruri intr-un timp record, depasindu-ne limitele, atat in plan profesional, dar mai ales al vietii personale. Ne asumam sarcini suplimentare inutile sau ne programam ineficient timpul alocat acestora, amestecandu-le si, evident, extenuandu-ne. Cea mai buna solutie este recomandarea de a folosi metoda "agendei", a listelor de prioritati (asa-numitele "to do lists").  Asadar, nu va mai pierdeti vremea cu fleacuri!

10) DORMITI BINE NOAPTEA!

Nimic nu se compara cu un somn profund si sanatos, dupa o zi plina. Incercati sa va faceti un "orar al somnului" pe care sa-l respectati cu strictete. Veti simti o imbunatatire constanta a starii de spirit, o crestere a energiei, a puterii de concentrare si a abilitatilor creative. Odihna este cea care ne ofera conditii pentru a "ne reincarca bateriile deja consumate", cu alte cuvinte adevarata odihna ne regenereaza si ne reenergizeaza!

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă