10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialANL va putea construi cladiri impreuna cu firmele

ANL va putea construi cladiri impreuna cu firmele

Guvernul a completat Legea 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL). Modificarile aduse actului normativ, printr-un proiect de lege, transforma ANL intr-o entitate de piata, supusa tuturor regulilor concurentiale, eliminandu-se subventia de 20% la constructia imobilelor. Aceasta subventie este considerata ajutor de stat, incompatibil cu normele UE.
Agentia va putea sa atraga surse suplimentare de finantare de pe piata financiar-bancara si sa participe la proiecte cofinantate cu persoane juridice. Amendamentele aduse legii permit ANL sa intre in parteneriate cu autoritatile publice locale si cu persoane fizice sau juridice detinatoare de terenuri de constructie astfel incat sa aiba acces la terenuri deja viabilizate. De asemenea, ANL va tine seama de programele de viabilizare a terenurilor desfasurate de autoritatile locale pentru a le corela cu programele sale de constructie a locuintelor.
Pentru atragerea resurselor financiare in constructia de locuinte ANL va putea incheia conventii speciale cu institutii autorizate potrivit legii sa acorde credite ipotecare. Tot pentru atragerea de resurse suplimentare, ANL poate emite periodic titluri de valoare.
Guvernul a stabilit totodata noile criterii de inscriere in programul ANL pentru constructia de locuinte destinate tinerilor sub 35 de ani, a anuntat ministrul Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely. Noile criterii, mult mai clare, au fost stabilite dupa consultarea autoritatilor locale, a declarat ministrul. Familiile cu multi copii vor primi un punctaj mai mare, cuprins intre doua si cinci puncte. Persoanele cu studii superioare vor beneficia de 15 puncte. De acelasi numar de puncte vor beneficia si tinerii care provin din case de ocrotire sociala si care au implinit 18 ani. Ministrul Borbely a precizat ca a fost eliminat criteriul referitor la locul de munca al solicitantului. Alte criterii de ierarhizare stabilite prin punctaj se refera la situatia locativa a solicitantului, starea civila, vechimea cererii. "Sunt criterii obiective, care vor elimina toate ambiguitatile anterioare”, a apreciat Borbely.
Ministrul a mai spus ca ANL se va implica mai activ in programele de realizare a locuintelor sociale, care sa cuprinda si construirea de locuinte de necesitate. Vor continua si programele de constructii de locuinte pentru tineri sub 35 de ani. Borbely a aratat ca in ultimii 10 ani au fost date in folosinta 15.000 de locuinte pentru tineri. Pe baza fondurilor primite de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei se doreste finalizarea in urmatorii patru ani a peste 15.000 de locuinte.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă