12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialArhive in sant

Arhive in sant

In 1993 s-a fondat Comitetul Ad-Hoc de Reactivare a “Composesoratului Nobil Viseu de Sus-Viseu de Mijloc”. A inceput insa lupta cu morile de vant. Tergiversari de tot felul privind reconstituirea dreptului de proprietate. In schimb, adevaratii proprietari ai padurilor composesorate descopera ca mii de brazi falnici sunt marcati pentru taiere sau chiar sunt taiati.
Mostenitorii Composesoratului Nobil Viseu, vreo 450, reclama de ani de zile mafia lemnului pentru exploatarea abuziva a padurilor. Sperau ca se va interveni pentru a fi stopata jefuirea padurii – proprietate a statului, dar si a Composesoratului. Nicicand averea composesorata si padurea statului nu au fost mai pradate ca in zilele noastre. Asa-zisele rapoarte de inspectie vorbesc despre alta lume, nu de modul de exploatare de pe vaile maramuresene.
In 1950 administratorii composesorali au predat silit (cu pistoalele la tample) la Ocolul Silvic inventarele si arhivele Composesoratului Nobil. Acesta avea atunci in proprietate 63.000 ha de paduri si pasuni si 1.500 de membri.
Composesoratul – forma de asociere asemanatoare obstilor din Moldova – facea parte din sufletul taranului. O administrare in comun a padurii, dar nu de tipul colhoz sau CAP. Padurea era protejata cu sfintenie din mosi-stramosi si gospodarita cu chibzuinta.
Au tot dreptul mostenitorii composesorilor sa revendice 50.000 de jugare de paduri.
Oameni cu scaun la cap din zona se gandesc cu evlavie la padurea stramoseasca. Ii acuza in primul rand pe cei care fac exploatari fara sa se gandeasca la varsta arborilor. Dar dupa taierile din mileniul III aceste locuri arata ca dupa bombardamente. Parca il auzim pe dl Ion Iliescu ca retrocedarile de paduri au fost “o prostie istorica” si cauza principala a distrugerii acestora. Fostii proprietari, obositi prin procese, nu aveau cand sa mai urmareasca si toporul lui Culita Tarata.
Distrugerea arhivelor, mister Iliescu, nu mai constituie “prostie istorica”?
Codrii seculari ai Maramuresului sunt celebri. Nicaieri in Europa n-ai sa gasesti arbori seculari intr-un procent asa de mare ca pe Valea Vaserului.
In toti acesti ani doar s-a mimat retrocedarea. Se invoca insa tot felul de chichite – de genul padurea composesorala se suprapune peste cea a statului. Nu s-au retrocedat decat 10% din paduri, iar pagubele estimate de Banca Mondiala prin taierile masive, cu aprobare de la oamenii lui Ion Iliescu, se cifreaza la 1,5 miliarde de dolari. Acum intelegem de ce trebuie distruse arhivele silvice.

P.S. Directorul Arhivelor Statului de dupa 1989 avea o obsesie: ungurii ne fura arhivele. N-am auzit de vreun Ianos care a pus mana pe vreun document important. De Berevoiesti si, mai nou, de distrugerea arhivelor silvice, da. Oricum, acest gen de arhive sunt fierbinti.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă