8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Breviar

“Oscarul” in educatie, castigat de elevi romani

Un grup de elevi ai Scolii Generale nr. 12 din Capitala a castigat doua premii I la “Global Educational Festival”, cel mai important festival educational din Europa, care s-a desfasurat in Italia, la San Remo, si la care au participat elevi din numeroase tari. Revenind, echipa romaneasca a ocupat locul I la doua sectiuni – “Un fiore in cucica”, la care a prezentat un proiect nutritional complex, inclusiv prezentarea geografica a Bucurestiului si preparate specifice zonei si “Educ-arte”, la care a prezentat trei lucrari artistice – pictura in tempera, colaj si grafica, pe tema necesitatea securitatii copiilor in trafic si in spatiile de joaca. De asemenea, formatia de dans a tarii noastre a incantat spectatorii cu o serie de dansuri populare muntenesti. Pentru editia de anul viitor a festivalului, supranumit OSCAR-ul educatiei, reprezentantii Scolii nr. 12 din Capitala au primit deja invitatie de participare.

Federatie nationala pentru copiii supradotati

Prima conferinta nationala pentru educatia copiilor supradotati si talentati din Romania, care s-a desfasurat la Suceava, a incercat sa identifice modalitatile de cultivare si promovare a respectivilor copii si tineri romani. Cei peste 30 de specialisti romani si straini participanti au dezbatut ideea infiintarii unei federatii romane afiliate la standardele si organizatiile internationale. Federatia ar urma sa desfasoare programe speciale de psihopedagogie si consiliere pentru copiii supradotati si talentati.

Amenda de 10 milioane de euro incasata la buget

Unul dintre cei trei producatori de ciment amendati saptamana trecuta de Consiliul Concurentei cu peste 28,5 milioane de euro a achitat ieri cota care-i revine din sanctiune. Astfel, Holcim a platit la buget 342,780 miliarde lei (aproape 10 milioane euro), bani care reprezinta cumulul a doua sanctiuni aplicate de Consiliul Concurentei. “Consiliul Concurentei saluta pozitia adoptata de Holcim, care prin efectuarea platii transmite un mesaj foarte clar in legatura cu decizia Consiliului, dar mai ales catre ceilalti producatori de ciment din Romania, pe de-o parte, cu referire la trecut, iar pe de alta parte, in ceea ce priveste viitorul concurential al pietei cimentului din Romania”, a comunicat autoritatea de concurenta.

Lupta acerba pentru independenta procurorilor

Plenul CSM si-a dat avizul modificarii Legii 304/P/2004 (organizarea judiciara) dupa ce a impus mai multe amendamente. Anumite modificari propuse de Ministerul Justitiei au iscat dezbateri aprinse. Cea mai controversata modificare legislativa a fost aceea care stabileste raportul ierarhic dintre ministrul Justitiei si procurorii din Ministerul Public. Ministerul Justitiei a propus ca in noua lege sa se stipuleze ca procurorii se afla sub autoritatea ministerului. Plenul CSM a respins acea formulare considerata ca permite subordonarea politica a procurorilor. Plenul CSM a facut corectia, precizand ca procurorii se afla sub “autoritatea administrativa a ministrului Justitiei” – fapt ce ar exclude imixtiunea politicului in activitatea magistratilor din Ministerul Public.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă