10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024

Breviar

Pasapoartele pentru romanii din strainatate, eliberate si pe baza de procura

Romanii care lucreaza in strainatate nu vor mai fi nevoiti sa vina in tara pentru a-si reinnoi pasapoartele. Potrivit unei ordonante de urgenta emise ieri de Guvern, eliberarea si emiterea pasapoartelor pentru acestia se pot face la sediul Directiei Generale de Pasapoarte si la serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple si prin mandatar cu procura speciala, autentificata in strainatate de misiunea diplomatica sau de oficiul consular.
In cazul in care cetatenii romani se afla temporar in tara, procura poate fi autentificata de catre notarii publici. Ordonanta mai prevede ca eliberarea pasapoartelor simple in regim de urgenta se face in termen de 3 zile de la data depunerii cererii de eliberare. C.P.

De la data aderarii, libera circulatie in Romania pentru cetatenii UE

De la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana cetatenii statelor membre ale UE si ale Spatiului Economic European vor avea dreptul la libera circulatie pe teritoriul tarii noastre, a decis Guvernul printr-o ordonanta de urgenta. Intrarea in tara a cetatenilor UE va fi permisa prin toate punctele de trecere a frontierei de stat deschise traficului international de persoane, cu conditia prezentarii documentului national de identitate, a pasaportului sau a unui document eliberat valabil, fara a se aplica stampila de intrare de catre organele politiei de frontiera pe oricare dintre aceste documente.
Potrivit ordonantei, dreptul de rezidenta permanenta in Romania se obtine de catre cetatenii UE sau membrii familiilor lor care nu sunt cetateni UE dupa o sedere continua si legala pe teritoriul national pentru o perioada mai mare de 5 ani. Restrictii asupra dreptului de intrare si a dreptului de rezidenta pot fi impuse doar din ratiuni de ordine publica, securitate nationala si sanatate publica.

Se cauta investitori pentru Daewoo

Guvernul a mandatat Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) sa continue procesul de atragere a unor investitori pentru rezolvarea situatiei de la SC Daewoo Automobile Romania SA cu ajutorul unor firme de avocatura romanesti si straine sau al unui consultant international. OPSPI va beneficia astfel de expertiza juridica la nivel international in rezolvarea situatiei de la Daewoo. “SC Daewoo Automobile Romania SA este intr-o situatie economica grava din cauza situatiei financiare pe care grupul Daewoo o inregistreaza la nivel international.
Ca parte a strategiei de atragere de investitori, OPSPI negociaza, in numele Ministerului Economiei si Comertului, cedarea de catre Daewoo Motor Co. Ltd. a cotei de 51% din actiunile SC Daewoo Automobile Romania SA si stingerea creantelor partii coreene impotriva acestei societati comerciale. Restul de 49% din actiunile SC Daewoo Automobile Romania SA este detinut de SC Automobile Craiova SA, la care statul este actionar cu 72,4%”, a explicat ieri purtatorul de cuvant al Guvernului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă