13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCe i-a cerut episcopul Florentin premierului Tariceanu

Ce i-a cerut episcopul Florentin premierului Tariceanu

De 15 ani incoace, Manastirea Nicula din judetul Cluj se afla intr-o situatie incredibila. Vechiul asezamant monahal, care a generat cel mai mare pelerinaj marian din Transilvania, in jurul sarbatorii Sfintei Maria, este revendicat in instanta de fostii proprietari greco-catolici, procesul cu Arhiepiscopia Ortodoxa a Clujului derulandu-se cu o incetineala inexplicabila. Desi nu s-a clarificat inca in instanta cine este proprietarul de drept al asezamantului, cei care au actele de proprietate sau cei care folosesc din 1948 incoace manastirea, Arhiepiscopia Clujului a inceput constructia unei noi biserici, de mari dimensiuni, plasata exact in spatele vechii biserici istorice a manastirii, la foarte mica distanta, astfel incat intrarea in noul lacas ortodox nu se va putea face fara demolarea celui greco-catolic, dupa modelul verificat deja la Vadu Izei. Cu toate ca exista, inca din 2002, o Ordonanta Prezidentiala de stopare a oricaror lucrari de constructie pana la finalizarea procesului, Arhiepiscopia Clujului nu tine seama de lege, iar guvernarea Nastase a pompat fonduri serioase peste hotararea justitiei. In acest context, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihalmeanu, i-a prezentat premierului Calin Popescu Tariceanu, cu prilejul vizitei sale in judetul Cluj, datele exacte despre situatia la zi a Manastirii Nicula, solicitandu-i interventia pentru a impiedica demolarea monumentului vechii biserici greco-catolice din amfiteatrul natural al manastirii. Mai precizam, in acest context, ca si icoana originala a Maicii Domnului de la Manastirea Nicula a disparut, desi are o valoare de patrimoniu inestimabila (Ministerul Culturii n-a facut pana acum o ancheta in acest sens!), iar in locul ei este prezentata milioanelor de pelerini drept “facatoare de minuni” o copie nereusita a celei pictate in 1691 de preotul Luca din Iclod, cu diferente fata de original vizibile cu ochiul liber!

Repunerea in drepturi a celor napastuiti de regimul comunist

“Nu vom uita niciodata faptul ca pentru intemeietorul primei comunitati monahale pe aceste meleaguri, Cardinalul Iuliu Hossu, Manastirea Nicula a fost un veritabil centru ecumenic, fara a o considera un patrimoniu exclusiv. Urmandu-i exemplul, si noi trebuie sa avem aceeasi deschidere, dar nu putem uita sau abandona memoria acestui loc, parte integranta din identitatea spirituala a Bisericii Greco-Catolice. Aici s-au facut hirotoniri de preoti, au fost depuse voturi calugaresti, aici s-au rugat sute de mii de credinciosi, din acest lacas de jertfa a fost arestat si pus in lanturi, pentru statornicie in credinta, primul egumen al manastirii, ieromonahul Leon Manu, marturisitor martirizat la Inchisoarea Gherla, al carui sange scurs la poalele noii manastiri ortodoxe Nicula da o valoare innoita acestui spatiu. Am tinut sa enumeram acestea pentru a va arata ca, pe langa aspectele juridice, suntem legati sufleteste si istoric de Nicula, ne leaga de acest loc radacinile Bisericii noastre, traditia celor peste 200 de ani de pelerinaj aici, la manastire.
Din pacate, problema vechiului nostru asezamant monahal de la Nicula a ajuns in instanta din cauza refuzului fratilor ortodocsi de a gasi o solutie prin dialog. Dorim sa demonstram in justitie faptul ca preluarea Manastirii Nicula de noua “Manastire ortodoxa Nicula” din anul 1948 a fost abuziva, fara nici un titlu si cu incalcarea Legii nr. 358/1948, a Legii Cartii Funciare (art. 17 si 34), a Constitutiei Romaniei din 1948, a Legii 304/1947, a Tratatului de Pace dintre Romania si Puterile Aliate, dar si a Cartei Universale a Drepturilor Omului.
Desi Curtea de Apel Cluj a emis o Ordonanta Prezidentiala cu nr. 49/2002, intarita prin Minuta cu nr. 264/2002, prin care se opresc tote lucrarile de la Complexul Monahal Nicula pana la clarificarea proprietarului de drept (cu exceptia unor lucrari de consolidare), santierul de la Nicula a continuat nestingherit, nu numai sub privirile ingaduitoare ale fostelor autoritati locale si centrale, ci chiar cu SPRIJINUL lor. In acelasi timp, am constatat cu regret continuarea tergiversarii procesului de revendicare a manastirii in instanta, cazul Nicula fiind, in opinia noastra, un caz elocvent atat de incalcare flagranta a libertatii de exprimare a cultului greco-catolic, impiedicat sa se manifeste in biserica ctitorita de episcopii greco-catolici intre anii 1875-1879, cat si cu privire la modul cum se aplica in Romania actul de justitie in materie de proprietate.
In speranta ca nu veti lasa ca sub guvernarea Excelentei Voastre sa se naruie acest monument istoric al Bisericii Greco-Catolice si al istoriei transilvane, ne rugam Bunului Dumnezeu sa va daruiasca taria si harul de a continua opera de repunere in drepturi a celor napastuiti de regimul comunist.”

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă