16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCronologia cutremurelor de peste 4 grade Richer din Marea Neagră. Activitatea seisimcă...

Cronologia cutremurelor de peste 4 grade Richer din Marea Neagră. Activitatea seisimcă din zonă este bogată

Un cutremur cu intensitatea de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs, în această dimineaţă, în Marea Neagră, la o adâncime de aproximativ 5 kilometri. Epicentrul a fost localizat la 189 de kilometri de Istanbul şi 127 de kilometri de Zonguldak.

Acest eveniment nu este singular, iar seismologii atrag atenţia că activitatea seismică, în zonă, este normală. În ultimii ani au mai avut loc cutremure de peste 4 grade pe scara Richter, scrie Agerpres.


Citeşte şi: Seism de 5,3 grade în Marea Neagră, aproape de coasta bulgară

Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a confirmat producerea seismului, iar specialiştii spun că regiunea unde a avut loc acesta este cunoscută cu activitate seismică frecventă. Seismologii au adăugat faptul că astfel de fenomene, deşi de suprafaţă, nu se resimt pe coastele româneşi, ci, cel mult, pe cele bulgare.


22 iulie 2016 — un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter s-a produs în Marea Neagră în noaptea de 22 spre 23 iulie 2016, la ora locală 0.40, la o adâncime de 5 km, în apropiere de teritoriul Turciei.

28 iunie 2016 — un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade s-a produs în Marea Neagră, la ora 7.23, la o adâncime de 31,3 km.

15 decembrie 2015 — un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter s-a produs în Marea Neagră, la ora 3.13, la o adâncime de 10 km.

19 martie 2013 — un cutremur cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter a avut loc în Marea Neagră, la ora 14.44, la o adâncime de 23 km.

3 decembrie 2012 — un cutremur cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter a avut loc în Marea Neagră, la o adâncime de 2 km, la 22 km de localitatea Shabla din Bulgaria, în apropiere de granița cu România. Seismul a fost resimțit în nord-estul Bulgariei și în Dobrogea.

11 octombrie 2011 — un cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade s-a produs în Marea Neagră, aproape de zona frontierei bulgaro-române. Epicentrul lui a fost situat la 60 km nord-est de Varna, la 26 km de Kavarna și la 17 km de localitatea Negru Vodă. Seismul a fost resimțit și în nord-estul Bulgariei.

25 iulie 2010 — trei cutremure au avut loc în Marea Neagră, într-un interval de cinci minute, seismele având magnitudini cuprinse între 2,9 și 4,3 grade. Primul cutremur, de 2,9 grade, a avut loc la o adâncime de 3 km, la ora 18.51. Cel de-a doilea seism a avut 4,3 grade, fiind produs la o adâncime de 30 m, la ora 18.55. Ultimul seism, produs la câteva secunde după cel de-al doilea, a avut 3,9 grade, producându-se la o adâncime de 32 m.

30 noiembrie 2009 — un cutremur de suprafață a avut loc în regiunea Mării Negre. Acesta s-a produs pe falia Sabla, epicentrul la Lostrița, în Bulgaria, fiind resimțit și în Dobrogea, la ora 7.48. În Constanța, cutremurul a avut intensitatea de 4,4 grade pe scara Richter. Nu s-au înregistrat pagube materiale.

5 august 2009 — un cutremur cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter s-a produs în regiunea Mării Negre, la granița României cu Bulgaria, la o adâncime de 20 km. Acesta a fost resimțit în sudul Constanței, la Mangalia și la București.

 

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...
Ultima oră
Pe aceeași temă