15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDIP "vizionarul"

DIP “vizionarul”

Fostul demnitar PSD Dan Ioan Popescu a incercat sa risipeasca suspiciunile conform carora si-ar fi dobandit averea in mod ilicit, prin functia detinuta in mandatul Nastase, sustinand din nou ca toate bunurile sale au fost dobandite inainte de a fi numit ministru al Economiei, facand plasamente care, ulterior, s-au dovedit extrem de avantajoase. Popescu a precizat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca in anul 2000 era posesorul unui procent important de actiuni la mai multe societati. De asemenea, era proprietarul unei case si al unei vile. Fostul ministru a declarat ca vila a vandut-o dupa moartea parintilor, iar actiunile le-a instrainat imediat ce a devenit ministru, deoarece a considerat ca asa este corect.
El a mai precizat ca mai multe plasamente facute in 1995 si 1996 in terenuri intravilane i-ar fi umplut acum conturile. De exemplu, un teren la Azuga, pe care pasteau vacile din localitate pentru ca era mlastinos, cumparat cu doar 385 de dolari, valoreaza in prezent peste 100 euro metrul patrat. De asemenea, el a mai mentionat si ca in 1995 si-a cumparat apartamentul in care locuia cu 1.800 de dolari, iar acum acesta ar valora aproximativ 200.000 de euro.

Persecutat politic?

Fostul ministru a vrut sa sugereze ca in spatele sesizarii depuse impotriva sa de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) s-ar ascunde alte interese. Dan Ioan Popescu a spus ca aceasta organizatie neguvernamentala este condusa de Renate Weber, care este in acelasi timp si consilier prezidential la Palatul Cotroceni. El a mai precizat ca sesizarea CRJ se bazeaza doar pe niste articole din presa si pe declaratiile sale de avere din anii 2003 si 2004. Conform fostului ministru, veniturile trecute in ultima declaratie de avere nu au aparut in declaratiile sale anterioare, deoarece acestea din urma nu contineau rubrici pentru declararea bunurilor.
Pentru a intari faptul ca la mijloc nu este vorba decat de o rafuiala politica, Popescu a aratat ca din cele 124 de persoane pentru care CRJ a facut sesizari privind averile lor doar pentru el procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a dispus sa fie facute cercetari de catre comisia speciala a instantei supreme. In opinia sa, sunt mai multe personalitati ale PSD la care trebuie neaparat gasit ceva. Alte persoane vizate de rafuielile politice ar mai fi Adrian Nastase si Miron Mitrea.
Dan Ioan Popescu a mai spus ca oricum avea de gand sa autosesizeze comisia speciala de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind controlul averilor demnitarilor pentru a verifica modul in care si-a dobandit bunurile.
Fostul ministru al Economiei a fost audiat joi, impreuna cu sotia sa, la comisia speciala a instantei supreme privind controlul averilor demnitarilor, in urma unei solicitari a procurorului general al Romaniei. Sesizarea initiala a fost facuta de Centrul de Resurse Juridice, care a reclamat mai multe neconcordante aparute intre declaratiile de avere. Membrii comisiei le-au pus in vedere celor doi soti ca pana la termenul din 8 septembrie sa depuna declaratii olografe care sa justifice achizitionarea tuturor bunurilor.

Numele fostului ministru, in mai multe scandaluri de presa

Fostul ministru a catalogat demersul lui Ilie Botos drept un abuz, deoarece Legea 115/1996 prevede ca declansarea procedurilor de control al averii unui demnitar se face numai daca exista dovezi privind provenienta ilicita a bunurilor acestuia. Ce a omis sa spuna Dan Ioan Popescu este faptul ca diferenta dintre declaratiile sale de avere, peste care acesta trece atat de usor, este frapanta. Presa a dezvaluit ca, de la inceputul mandatului de ministru si pana la sfarsit, in declaratii apare un surplus de nu mai putin de 500.000 euro. Pe de alta parte, numele lui DIP a mai fost in centrul unor scandaluri de presa, care arunca serioase umbre de indoiala asupra modului in care si-a dobandit averea. In dosarul “Electrica” SA, unde se cerceteaza o frauda de peste 6 milioane de euro, un martor a declarat ca afacerile necurate s-ar fi derulat “pe baza dispozitiilor fostului ministru Dan Ioan Popescu”.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă