11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialGrevistii au acceptat suplimentarea numarului de trenuri pentru Banat

Grevistii au acceptat suplimentarea numarului de trenuri pentru Banat

Greva ceferistilor a determinat aparitia peste noapte a particularilor si a maxi-taxiurilor care umfla preturile, in unele locuri exagerat de mult. In mai multe zone ale tarii calatorii au semnalat nemultumiti abuzurile practicate, considerate “bataie de joc”.
Reprezentantii celor trei federatii sindicale care au declansat greva generala la CFR au fost de acord sa raspunda cererilor venite din parte administratiei de a suplimenta cu inca 10 numarul trenurilor care circula in zona sinistrata in urma inundatiilor din Banat. In rest, a fost asigurata treimea legala conform legii, pentru toate categoriile de trenuri internationale, de viteza sau personale. Astfel, din cele 1.570 de trenuri de marfa si de calatori, care ar fi trebuit sa circule intr-o singura zi, s-a asigurat circulatia a 575 de trenuri.
“Noi nu dorim cu orice pret sa prelungim aceasta situatie neplacuta si suntem dispusi sa discutam pentru rezolvarea revendicarilor noastre. Am solicitat intalniri cu ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, iar daca va fi necesar vom cere si medierea conflictului din partea premierului”, a afirmat Voicu Sala, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva.
Sindicalistii isi mentin in continuare lista de revendicari: majorarea salariului cu circa 10%, acordarea tichetelor de masa si imbunatatirea conditiilor de munca, cu toate ca premierul Tariceanu a explicat ca o astfel de majorare nu este posibila din ratiuni economice si din conditionari impuse de memorandumul semnat cu Fondul Monetar International. Lucratorii de la caile ferate care au intrerupt lucrul considera ca eventualele intarzieri ale unor garnituri de trenuri din treimea asigurata conform legii nu sunt din cauza grevei, ci dintr-o organizare deficitara a responsabililor din administratie. “Trenurile circula asa cum a stabilit administratia si daca totul ar fi fost pus la punct cum trebuie, nu ar fi trebuit sa existe abateri orare. Trenurile ar trebui sa circule la capacitatea maxima, fara probleme. Noi am fost dispusi tot timpul sa gasim solutii asa cum s-a procedat in cazul zonei din Timisoara, unde am tinut cont ca oamenii au avut de suferit din cauza inundatiilor”, a adaugat Sala.
In Gara de Nord din Bucuresti, la fel ca si in celelalte gari din tara, nu s-au mai semnalat situatii neplacute cum s-a intamplat in prima zi de greva, de vanzare a unor bilete de calatorie pentru trenuri suspendate. Periodic, calatorii din gara erau anuntati prin intermediul statiei de amplificare ca ceferistii sunt in greva. Ultima greva generala a lucratorilor de la calea ferata a avut loc in anul 2004. In anii anteriori, cu exceptia anului 1993, cand protestul s-a prelungit timp de sapte zile, actiunile de acest gen nu au durat mai mult de doua-trei zile. In acest an, este pentru prima oara in 16 ani cand Curtea de Apel respinge cererile administratiei de suspendare a grevei. Actiunea de intrerupere a lucrului a fost sustinuta de mecanicii de locomotiva, operatorii de vagoane, lucratorii din depouri, sefii de tura operatori si altii de la Federatia Mecanicilor de Locomotiva, Federatia Sindicatelor Ramura Vagoane si Federatia Transportatorilor Feroviari.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă