5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialIasiul, un oras asediat de pelerini

Iasiul, un oras asediat de pelerini


Primaria Iasi a desenat o harta catre cantina de ajutor social unde a avut loc praznicul, ajutand astfel pelerinii care nu cunosc Iasiul. Peste 60.000 de sarmale, 500 de litri de vin si tot atata bere i-au asteptat pe pelerini dupa slujba impresionanta, care a durat trei ore. Cum era de asteptat, pe scaunele din primele randuri ale Catedralei Mitropolitane s-au asezat “pelerinii de lux”, politicieni si oameni de afaceri, care isi faceau zeci de cruci numai dupa ce obiectivele camerelor de luat vederi si flash-urile fotoreporterilor ii tinteau. Adrian Nastase, Mircea Geoana si Ion Solcanu au stat “umar la umar” cu Mona Musca, Gheorghe Flutur, Theodor Stolojan si Varujan Vosganian, intr-o atmosfera care s-a dorit solemna, dar a sfarsit prin a fi penibila din cauza comportamentului vadit regizat. In spatele atmosferei evlavioase incarcate de harul Cuvioasei Parascheva s-a aflat, insa, talmes-balmesul obisnuit pentru asemenea manifestari: mici, bere, vin, fum, rromi, hoti de buzunare si speculanti de moment.

Sarbatori paralele

Sute de limuzine au descins joi noapte la Iasi, unde, cu fast nemaiintalnit, rromii au inceput ceea ce de doi ani incoace numesc “Pomana tiganeasca”. In jur de 1.500 de rromi s-au adunat in noaptea de dinaintea Hramului Cuvioasei Parascheva la Strandul Iasi, unde s-au pus pe impartit mancare si bautura saracilor. “Am adus zece batali pe care-i sacrificam la protap si sute de kilograme de carne. Impartim friptura calda, vin si paine tuturor saracilor din Iasi si de pretutindeni. Sa stie lumea ca si tiganii au suflet si, daca putem, dam”, a declarat Ferdinand Stanescu, consilierul imperial al lui Iulian. Primaria Iasi a dispus forte de ordine in numar mare in jurul strandului si al teatrului iesean, “pomana tiganeasca” fiind aprobata tacit de municipalitate.

Receptie fastuoasa la Primaria PSD

Aseara, Palatul Roznovanu – sediul Primariei Iasi – a devenit neincapator pentru cei peste 500 de invitati. Punctul culminant al receptiei a fost acordarea distinctiilor “Vasile Pogor” si a premiilor de excelenta. “Trebuie sa incurajam, prin aceste premii, activitatea de exceptie pe care au desfasurat-o in acest an iesenii. De aceea am acordat diplome speciale pentru elevii care au obtinut performante deosebite la olimpiade internationale”, a declarat primarul PSD Gheorghe Nichita.
La receptia din Palatul Roznovanu au fost prezenti mai putini reprezentanti ai Guvernului, dar destui oameni politici. Receptia a fost deschisa de cuvantul PF Teoctist, Patriarhul Romaniei. Ziua cea mai importanta a Sarbatorilor Iasilor s-a incheiat cu un concert de muzica folk.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă