9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialLa Alba s-au inregistrat ploi de 70 l/mp

La Alba s-au inregistrat ploi de 70 l/mp

Peste 100 de locuinte din municipiul Aiud (judetul Alba) au fost inundate, in noaptea de miercuri spre joi, iar mai multe familii au fost evacuate ca urmare a revarsarii Vaii Aiudului. Viitura inregistrata a fost una dintre cele mai puternice din ultimii ani, in conditiile unor recorduri de precipitatii de pana la 70 litri pe metru patrat. De asemenea, mai multe autocare cu turisti, printre care si multi copii, au ramas izolate la Manastirea Ramet ca urmare a ruperii drumului judetean care face legatura intre lacasul monahal si orasul Teius. In plus, circulatia pe mai multe drumuri nationale si judetene a fost inchisa ieri, dupa ce mai multe ape au iesit din matca sau din cauza unor alunecari de teren.

14 turisti straini, blocati la Manastirea Ramet

Ruperea drumului judetean care face legatura intre comuna Stremt si Manastirea Ramet a facut ca 14 turisti straini (10 belgieni si 4 nemti) si 50 de pelerini din Blaj, Cugir si Deva sa ramana blocati. Plecarea acestora din zona cu mijloacele auto proprii nu este posibila mai devreme de 10 zile. Si aceasta doar in conditiile in care nu va mai ploua.
O situatie dificila s-a inregistrat si in Aiud, unde nivelul apei a ajuns aproape de cel al caii ferate. Autoritatile locale si judetene au dispus evacuarea a 40 de persoane, care locuiesc intr-un cartier de rromi de la periferia localitatii. Familiile de tigani au refuzat, intr-o prima faza, sa-si paraseasca locuintele, insa pana la urma autoritatile au reusit sa le convinga. Persoanele evacuate au fost cazate la o sala de sport, unele dintre ele alegand sa mearga la rude.
De asemenea, apa a intrat in subsolurile a patru blocuri de locuinte si a afectat si piata agroalimentara din centrul orasului. In zona respectiva, o casa a fost inundata pana la acoperis. Podul de cale ferata de peste Valea Aiudului, situat in apropierea SC “Prebet” SA, s-a transformat, din cauza aluviunilor aduse de apa din amonte, intr-un veritabil baraj natural. Apa care nu reusea sa treaca pe sub pod s-a revarsat de o parte si de alta a malurilor, determinand inundarea catorva zeci de locuinte de pe strazile din apropiere, cat si a unor imobile aflate in administrarea unor societati comerciale.
Unii dintre proprietarii de case si-au pus saci de nisip la porti si pe langa garduri pentru a impiedica intrarea apei in curti si imobile. Autoritatile locale au amplasat mai multe pompe de evacuare in zona, insa acestea nu au putut face fata cresterii constante a debitului apei. Tendinta acesteia era, ieri dupa-amiaza, in crestere, in conditiile in care cota de atentie pe Valea Aiudului era depasita deja cu 40 de centimetri.
Potrivit purtatorului de cuvant al Sistemului de Gospodarire a Apelor Alba Iulia, Mihail Corches, au mai fost depasite cotele de aparare pe raurile Abrud, Ampoi si pe Valea Galzii. Recordul de precipitatii a fost inregistrat la Baia de Aries, peste 70 l/mp. A mai plouat abundent si la Arieseni – 53 l/ mp, Ocna Mures, Scarisoara, Albac si Vadu Motilor – peste 43 l/ mp.

Drumuri judetene inchise si un drum european inundat

Drumul judetean 750 C, dintre Geoagiu de Sus si Valea Manastirii, a fost rupt in mai multe locuri, lucru ce a dus la izolarea turistilor si a credinciosilor veniti de Ziua Inaltarii Domnului la Manastirea Ramet. Deocamdata, autoritatile locale nu au putut preciza cu exactitate numarul celor ramasi izolati la lacasul monahal si la pensiunile turistice din zona.
Un alt drum judetean care leaga comuna Almasu Mare de orasul Zlatna a fost, de asemenea, blocat din cauza unei alunecari de teren. In comuna Ponor, soseaua judeteana care face legatura cu satul Geogel s-a surpat, existand pericolul blocarii si a acestei cai de comunicatie si izolarii mai multor familii. Inundatii, de mai mica amploare insa, s-au inregistrat si in orasul Teius, unde apa a intrat in 7 gospodarii si a acoperit 20 de hectare de teren arabil.
Drumul national 75 (drumul european E 81), care face legatura intre judetele Alba si Cluj, pe Valea Ariesului, intre orasele Campeni si Turda, a fost inchis pe un sens de circulatie din cauza caderilor de bolovani in zona localitatii Salciua. Apa unei vai s-a revarsat si peste Drumul European 81, pe raza localitatii Galda de Jos, mai multe echipaje ale Politiei Rutiere dirijand traficul in zona. Suprafata inundata a fost de aproximativ 200 de metri.
Valea Galzii a inundat Drumul Judetean 107 K, pe o lungime de 300 de metri in satul Benic, respectiv pe 200 de metri in satul Galda de Sus. Au mai fost acoperite de ape 65 de hectare de culturi agricole la Mesentea si Galda de Jos. Un alt drum national inchis timp de cateva ore, ieri dimineata, pe o portiune de doi kilometri, este DN 74, intre orasul Zlatna si Patrunjeni, din cauza aluviunilor aduse de torenti de pe versanti.
In comuna Sancel, de langa municipiul Blaj, apele unui parau s-au revarsat si au inundat circa zece gospodarii. Torentii adusi de un alt parau din comuna Sona, situata tot pe Valea Tarnavei Mici, au rupt un cap de pod situat chiar in fata Primariei si au inundat un drum judetean pe aproximativ doi km. In comuna Intregalde, doua sate au ramas fara energie electrica in urma ruperii a 6 stalpi de lemn pentru joasa tensiune. Drumul judetean Blaj – Teius a devenit impracticabil ieri la amiaza pentru autoturisme, in conditiile acumularii apei pe carosabil intr-o zona mai joasa de pe raza comunei Mihalt.
In total, viiturile au dus la inundarea, in judetul Alba, a aproape 200 de gospodarii, respectiv a mai mult de 100 de hectare de terenuri agricole. Autoritatile judetene si locale au luat masuri destinate remedierii situatiei in toate zonele in care s-au inregistrat probleme. Interventia echipelor de muncitori trimise la fata locului a fost insa ingreunata de faptul ca debitele au crescut pe tot parcursul zilei de ieri.
La Ramet nu se putea interveni, ieri dupa-amiaza, din cauza nivelului mare al apei. De asemenea, drumul de acces in zona a fost rupt pe mai multe locuri, in total pe 700 de metri. La fata locului au fost aduse utilaje ale SC “Drumuri si Poduri Locale” Alba. Prognozele meteo erau sumbre pentru noaptea trecuta. Autoritatile au constituit o celula de lucru, sub conducerea Consiliului Judetean, la Primaria Stremt, unde a fost asigurata permanenta.

Cele mai citite

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă