6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialMinisterul Mediului a cerut inceperea urmaririi penale pentru poluarea raului Trotus

Ministerul Mediului a cerut inceperea urmaririi penale pentru poluarea raului Trotus

Ministerul Mediului a cerut inceperea urmaririi penale impotriva persoanelor vinovate de poluarea raului Trotus, prin evacuarea surplusului de ape uzate din cadrul societatilor Rafo si Carom Onesti, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu. Procedurile de urmarire penala vor fi incepute impotriva conducerilor celor doua societati sau a persoanelor carora le-au fost delegate atributiile de gestionare a statiilor de epurare. Inspectorii de mediu au descoperit ca o serie de terenuri agricole din zona Platformei chimice Borzesti au fost poluate cu produse petroliere, societatea Carom Onesti fiind amendata din acest motiv cu 7.500 lei noi (75 milioane lei vechi). Astfel, 3.000 de metri patrati de teren agricol din zona de evacuare a apelor uzate de la societatile SC Apa-Canal SA, Carom SA si Rafo Onesti erau acoperiti cu o pelicula de produs petrolier, iar 300 de metri patrati de prundis de pe malul drept al raului Trotus aveau urme de produs petrolier. Cauzele acestei poluari au fost ploile abundente, care au determinat evacuarea surplusului de ape uzate din preaplinul bazinului de alimentare al statiei de epurare a Carom SA in reteaua de canalizare a Rafo Onesti, unde se mai afla produs petrolier cu aceeasi provenienta.
Autoritatile au afirmat ca statiile de epurare au fost exploatate necorespunzator si ca existau si alte posibilitati de evacuare a apelor uzate. Premierul a cerut Ministerului Mediului sa verifice si autorizatiile emise balastierelor, dupa ce a primit informatii conform carora mai multe poduri si maluri au fost avariate din cauza exploatarii nerationale a materialelor din albia raurilor de balastiere improvizate.
Guvernul intentioneaza sa modifice legislatia in domeniu, astfel incat pentru autorizatiile emise acestora de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale sa fie obligatoriu avizul Ministerului Mediului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă