9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialPachet de legi pentru piata creditului ipotecar

Pachet de legi pentru piata creditului ipotecar

Guvernul a adoptat un pachet de legi pentru piata ipotecara din Romania. Pachetul include patru proiecte de lege: PL pentru modificarea si completarea Legii nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare, PL privind bancile de credit ipotecar, PL privind obligatiunile ipotecare si PL privind securizarea creantelor. Bancile de credit ipotecar vor putea actiona atat pe piata primara a creditului ipotecar, ca imprumutator, cat si pe piata secundara, in calitate de emitent de obligatiuni ipotecare.
Proiectul privind securizarea creantelor largeste spectrul creantelor ce pot sustine o emisiune de valori mobiliare, de la creante garantate ipotecar la creante de orice alta natura, inclusiv negarantate, creante derivate din credite de consum, din contracte de leasing, creante ale furnizorilor de utilitati. Proiectul introduce notiunea de vehicul investitional ca fiind o entitate cu personalitate juridica, care are drept obiect de activitate exclusiv emiterea de instrumente financiare securizate in baza unui portofoliu de creante.
Guvernul a anuntat ca pachetul de legi a fost dezbatut timp de 2 ani cu institutiile statului, Comisia Nationala pentru Valori Mobiliare si firme de avocatura din Romania. El va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere si aprobare.

Cele mai citite

Cum își schimbă Nicușor Dan aspectul fizic, în timpul campaniilor electorale. FOTO

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pare să fie extrem de preocupat de aspectul său fizic, în perioada campaniilor electorale, când dorește să pară...

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă