8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPolitistii "neintelegatori" - exclusi din aparat

Politistii “neintelegatori” – exclusi din aparat

Politistii romani se vor conforma regulilor europene de buna purtare, a decis ieri Guvernul. Chestorul general al Politiei Romane, Nicolae Berechet, a declarat ca politistii vor trebui sa fie amabili cu cetatenii, sa rezolve problemele acestora si sa nu faca uz de forta decat in situatiile exceptionale (atunci cand nici o alta atitudine nu poate duce la solutionarea conflictului). Berechet a spus ca politistul trebuie sa inteleaga ca simplul cetatean nu ii este dator cu umilinta si ca oamenii au dreptul sa le fie protejata propria imagine. “Cine nu intelege va fi exclus din aparat”, a spus chestorul general.
In viziunea lui Berechet, politia romana trebuie sa ajunga la un asemenea grad de profesionalism, astfel incat cetatenii sa li se adreseze politistilor “cu drag si cu deschidere”. “Am vazut intr-o tara invecinata cum politia si-a deschis puncte pentru turisti unde un politist si o politista, vorbitori de mai multe limbi straine, dadeau indicatii turistilor – unde este hotelul, ce trebuie sa faca daca li s-a furat buletinul. Este una dintre tintele prezentului Cod de etica”, a aratat chestorul general.
Respectarea noilor reguli de etica va fi verificata in teren, prin asa-numitele “teste de integritate”. Astfel, in mod neprogramat se va testa vulnerabilitatea angajatilor politiei la spaga, precum si reactivitatea lor la solicitarile cetatenilor.
Tot o regula noua de etica a politistului este si adoptarea unei tinute corespunzatoare. “Trebuie sa-i punem pe baietii supraponderali la treaba, pentru ca nu le mai sta cascheta, tipa camasa. Vor veni nu zile mai grele pentru ei, ci zile mai sportive. Este nefiresc ca un politist mai gras sa fie agresat de catre o batrana cu carja in mana. Atributele politiei trebuie sa fie vigoarea, forta, supletea. Noi dorim sa slabim fizic si sa ne intarim capacitatea de interventie”, a conchis Berechet. Insusi chestorul general a marturisit ca si el ar trebui sa dea jos cateva kilograme.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă