10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialProfesorii vor da declaratii pe propria raspundere ca nu au boli psihice

Profesorii vor da declaratii pe propria raspundere ca nu au boli psihice

Cadrele didactice care doresc sa-si desfasoare activitatea in invatamant o vor putea face numai pe baza avizului clinic acordat de medici. Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au reglementat printr-un ordin comun modalitatea efectuarii controlului medical anual pentru personalul din invatamantul preuniversitar si lista incompatibilitatilor de ordin medical cu profesia didactica. Avizul clinic va fi acordat in baza controlului medical anual efectuat de medicul de familie pe lista caruia se afla cadrul didactic, cadrul didactic auxiliar, respectiv personalul nedidactic. Costul examenului este suportat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Pe lista bolilor profesionale incompatibile cu functia didactica sunt cuprinse urmatoarele situatii de inaptitudine profesionala de natura psiho-comportamentala: episoade acute ale bolilor psihotice; deteriorarea cognitiva, indiferent de etiologie; tulburari severe de comportament datorate bolilor mintale, inclusiv cele care pot insoti tulburarile de identitate de gen si preferinta sexuala, precum si cele datorate consumului de alcool si/sau de substante psihoactive.
Nici unul din manualele de clasificare si diagnostic nu include homosexualitatea in cadrul tulburarilor de preferinta sexuala. In categoria tulburarilor de preferita sexuala sunt incluse: transsexualismul, parafiliile (fetisismul, exhibitionismul, voyerismul, pedofilia si sadomasochismul).
Nu vor avea voie sa lucreze in invatamant nici cei care sufera de: afectiuni neurologice (tulburari de vorbire care impiedica activitatea didactica – balbaismul foarte grav si afazia – de orice etiologie, precum si cei care au boli transmisibile in evolutie, pana la vindecare, inclusiv starea de purtator, pana la sterilizare (TBC evolutiv).
Examinarea psihologica anuala a personalului din invatamantul preuniversitar se realizeaza de catre psihologii scolari. Totodata, personalul este obligat sa prezinte conducerii unitatii scolare o declaratie pe propria raspundere ca nu sufera de afectiunile psihice stipulate mai sus. In cazul constatarii unor tulburari de natura psihocomportamentala, psihologii scolari informeaza directorii unitatilor de invatamant, care vor solicita, in conditiile legii, un examen medical specializat de la un cabinet de medicina a muncii.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă