8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialProiectele nu mai pot fi schimbate

Proiectele nu mai pot fi schimbate

Agentia Nationala pentru Locuinte a fost desemnata printr-o ordonanta de urgenta sa realizeze lucrari de construire si reabilitare la casele de locuit distruse de inundatiile din acest an in judetele Timis si Caras-Severin. Programul de reconstructie a locuintelor din zonele calamitate este coordonat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Conform unui plan aprobat prin ordin al MTCT, lucrarile de reconstruire au inceput la data de 20 iunie a.c. Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si Agentia Nationala pentru Locuinte au incheiat protocoale cu autoritatile publice locale. Astfel, pentru inceperea la termenul stabilit a lucrarilor, amplasamentele trebuie sa fie eliberate de resturile constructiilor demolate cu sprijinul autoritatilor publice locale.
Dupa predarea amplasamentelor catre antreprenorii generali, intr-o prima etapa, au fost contractate 137 de locuinte in judetul Timis si 20 de case in judetul Caras-Severin.
In judetul Timis lucrarile au fost incepute in satele: Sculia (orasul Gataia), Manastire (comuna Birda), Otelec (comuna Uivar), Rovinita Mare (comuna Denta), Crai (comuna Giulvaz), Dracsina (comuna Cheveresu Mare) si comuna Foeni.
In judetul Caras-Severin au fost deschise lucrarile de santier in Bocsa, comuna Maureni – sat Sosdea. Pentru evaluarea situatiei din teren au fost constituite cinci comisii mixte formate din specialisti din cadrul ANL, reprezentanti ai autoritatilor publice locale, Inspectia in Constructii a judetului Timis, Inspectia in Constructii a judetului Caras-Severin, experti tehnici atestati. In valoarea aprobata a investitiei s-au incadrat 16 firme ofertante pentru construirea de locuinte cu structura din zidarie si lemn.
Criteriul determinant in alegerea solutiei constructive a fost pretul pe metru patrat, acesta fiind negociat cu antreprenorii generali”, a declarat Laszlo Borbely, ministru delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului.

Case cu maximum trei camere

Locuintele realizate in prima etapa sunt cu una, doua sau trei camere, cu baie si bucatarie si alte anexe necesare, cu finisaje de calitate si un aspect care sa se incadreze in specificul zonei. Pretul pe metru patrat de constructie variaza intre 210 si 230 euro. Pentru proiectul de refacere a caselor distruse de inundatii sunt disponibile circa 24 milioane de euro (de la bugetul de stat si resurse proprii ale ministerului), suma considerata de specialistii MTCT ca fiind suficienta pentru constructia a peste 1000 de locuinte.
Referitor la solicitarile unor cetateni din zona calamitata care au solicitat modificarea proiectelor de reconstructie a locuintelor, ministrul Laszlo Borbely a mentionat ca “schimbarea tipului de proiect sau a procedurii de achizitie publica ar face imposibila receptia locuintelor in perioada stabilita prin contractele de antrepriza generala, prelungind pe o durata nedeterminata perioada de reconstructie si, implicit, termenul la care locuitorii zonelor afectate vor putea sa se intoarca in casele lor”.

Cele mai citite

Germania arestează trei persoane suspectate că au colaborat cu serviciile secrete chineze

Trei germani au fost arestați sub suspiciunea că au colaborat cu serviciile secrete chineze. Se pare că aceștia au predat tehnologie care ar putea...

FOTO. Anca Dumitra, Gianina din “Las Fierbinți”, a făcut marele anunț! Ce se întâmplă cu actrița

Anca Dumitra, cunoscută pentru rolul său ca „Gianina” în popularul serial de la Pro TV "Las Fierbinți", a făcut marele anunț: este însărcinată cu...

Alexandru Maxim, spectacol în Turcia! Românul a dat un gol și a pasat decisiv în victoria lui Gaziantep

Mijlocaşul român Alexandru Maxim a contribuit decisiv la victoria echipei sale, Gaziantep FK, cu scorul de 2-0, în fața formației Kasimpaşa, din etapa a...
Ultima oră
Pe aceeași temă