12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialPSD propune înfiinţarea Consiliului Naţional al Muntelui

PSD propune înfiinţarea Consiliului Naţional al Muntelui

Patru parlamentari PSD au iniţiat un proiect legislativ prin care vor să modifice Legea muntelui şi propun înfiinţarea Consiliului Naţional al Muntelui, cu scopul de a asigura legătura dintre Guvern şi reprezentanţii zonei montane, pentru a pune în aplicare strategiile şi politicile specifice zonei.

Componenţa, atribuţiile şi responsabilităţile Comitetului de Masiv se stabilesc prin hotărâre de Guvern în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, prevede actul normativ.

„Zona montantă este marcată de dezavantaje naturale: altitudine, climă, pantă, fertilitate scăzută a solului, perioade mai scurte de vegetaţie etc. şi dezavantaje structurale, precum: scăderea populaţiei tinere, distanţele mari faţă de centrele decizionale şi administrative, izolarea faţă de căile de comunicaţie şi pieţele de desfacere. Având în vedere acest lucru, aceasta trebuie să beneficieze de o politică specifică distinctă, definită conform principiilor dezvoltării durabile, care să vizeze reducerea dezechilibrului între zonele mai favorizate şi cele montane”, se arată în documentul citat de Mediafax.

Iniţiatorii susţin că implementarea acestei legi are ca scop final crearea de noi locuri de muncă, evitarea exodului populaţiei tinere, obţinerea de venituri suplimentare pentru fermieri, prin posibilitatea vânzării produselor obţinute în fermă, creşterea nivelului de bunăstare a populaţiei, dezvoltarea unor parteneriate public-private cu scopul valorificării potenţialului local, valorificarea pe plan local şi naţional a produselor montane, tradiţionale, agricole, ecologice, constituirea sau dezvoltarea formelor asociative indiferent de domeniu în vederea creşterii competitivităţii economice a teritoriului, creşterii calităţii vieţii şi menţinerea tinerilor în zona montană, dar şi creşterea ponderii sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii în industria agroalimentară.

Prin prezenta lege se aprobă Programul de încurajare a activităţilor din zona montană, pentru care se alocă 1 miliard de euro pe o perioadă de 10 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, de la bugetul de stat. Proiectul legislativ a fost înregistrat la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Josep Borrell insistă pentru ca țările UE să ajute Ucraina cu sisteme antirachetă

Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a...

Cu o mână și jumătate pe primul titlu din ultimii 9 ani! FCSB poate deveni campioană în weekend

După patru etape din play-off, FCSB are 13 puncte avans în fruntea Ligii 1 și poate deveni matematic campioană în acest weekend, prin jocul...
Ultima oră
Pe aceeași temă