10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialReconstructie cu o mie de probleme

Reconstructie cu o mie de probleme

Cu nervi si balbe, dar si cu emotia ca in curand vor avea in sfarsit un acoperis deasupra capului si nu ii va prinde iarna sub cerul liber, in noua sate din Timis a inceput luni reconstructia primelor case distruse de inundatii. Guvernantii s-au tinut de cuvant si au respectat termenul (20 iunie) avansat pentru demararea lucrarilor, insa dezorganizarea si delasarea autoritatilor locale au facut ca ziua mult asteptata de sinistrati sa inceapa cu stangul.
Daca la Otelec, Cruceni sau Foeni molozul vechilor case ori terenul mult prea mlastinos pentru a suporta utilajele pentru reconstructie au fost principalele piedici in calea inceperii lucrarilor, in schimb in satele Manastire si Sangeorge s-a reusit fara batai de cap punerea pietrelor de temelie ale viitoarelor locuinte construite prin programul ANL.
Astfel, 120 de mesteri ai uneia dintre companiile care au castigat licitatia s-au apucat sa masoare si sa traseze conturul viitoarelor fundatii ale caselor din aceste doua sate banatene, sub privirile pline de speranta ale localnicilor. Desi in satul Manastire luni ar fi trebuit sa fie Ruga, sarbatoarea a fost amanata. Lucrarea a evoluat bine, asa ca spre orele dupa-amiezii la primele case se turnase deja beton la fundatie.
Si la Sculea (primul sat cotropit de suvoaie) a fost sapata fundatia primelor trei case, la fel in localitatile Crai Nou si Rudna, unde constructorii au preluat viitoarele amplasamente fara probleme. In tot acest timp, la Otelec abia incepuse eliberarea amplasamentelor de molozul caselor distruse de ape. Oamenii se plangeau ca nimeni nu i-a ajutat. “Utilaje mari au fost prea putine. Am carat molozul cu roaba”, spunea un localnic. Alte batai de cap, alte probleme. Specialistii au decis in final schimbarea locatiilor initiale pentru ridicarea noilor case, din cauza apei care a distrus efectiv vechile terenuri. Dupa balbe si nervi, la Foeni – comuna cu cele mai multe probleme de la inundatii incoace, utilajele grele au inceput sa sape fundatiile, insa fara succes. Dupa cateva incercari, muncitorii au dat de apa. Pamantul mustea, asa ca lucrul a fost oprit. Urmeaza sa fie consultat un specialist geodez, care sa decida ce e de facut, cum e mai bine. Dezamagirea era vizibila pe fetele oamenilor.
Nici la Ionel, sat care nu mai exista decat pe harta, situatia nu era mai roz. Aici totul se afla inca in stadiul de… expertiza. Vestea buna este ca o echipa de suedezi s-a apucat sa instaleze printre ruine un laborator de filtrare a apei.
Prin programul ANL finantat de Guvernul Romaniei (24 milioane de euro), in Timis vor fi reconstruite, intr-o prima faza, 130 de case. In paralel, se deruleaza proiectul Consiliului Judetean – “Adopta o casa”, care se afla deja intr-un stadiu relativ avansat. Mai multe firme si organizatii civice vor reconstrui prin efort financiar propriu 74 de noi imobile in Timis. Patru dintre ele incep deja sa se contureze, fiind deja turnata fundatia si ridicati peretii exteriori.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...
Ultima oră
Pe aceeași temă