15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialRetea de clonare a cardurilor anihilata de politisti hunedoreni

Retea de clonare a cardurilor anihilata de politisti hunedoreni

Patru tineri din Craiova au fost prinsi in judetul Hunedoara in timp ce incercau sa fure din bancomate, folosind carduri clonate. Politistii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (SCCOA) din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie au reusit, in urma unei actiuni spectaculoase, sa-i prinda pe cei patru chiar in timp ce operau la bancomate.

Flagrantul a avut loc zilele trecute, in centrul municipiului Deva, la intersectia strazilor Oituz cu Decebal. Craiovenii au fost retinuti de lucratorii SCCOA, care au fost ajutati de mascatii de la Serviciul Politiei de Interventie Rapida. “Cei patru tineri aveau asupra lor carduri suspecte care nu aveau inscriptionate denumirea vreunei banci. La perchezitiile corporale efectuate asupra acestora au fost descoperite mai multe carduri falsificate, sume de bani si telefoane mobile. De asemenea, in autoturismul cu care se deplasau au fost gasite peste 62 de carduri falsificate, suma de 217 milioane de lei si mai multe telefoane mobile. Se pare ca suma de bani a fost sustrasa joia trecuta din bancomatele din Petrosani, Hateg si Deva”, a afirmat purtatorul de cuvant al IPJ, inspectorul principal Magda Popa.
Cosmin Tomescu, de 25 de ani, Cristian Gavrila, de 23 de ani, Stefan Ciroiu, de 25 de ani, si Gabriel Ionescu, de 31 de ani, au fost prezentati instantei de la Tribunalul Hunedoara, care a emis pe numele lor mandate de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile, pentru comiterea infractiunilor de furt, furt calificat, incalcarea Legii privind comertul electronic, mai exact falsificarea unui instrument de plata electronica, efectuarea de operatiuni financiare prin utilizarea unui instrument de plata electronic, inclusiv a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia fara consimtamantul titularului, infractiuni care se pedepsesc cu inchisoare de la trei la 12 ani.

Inregistrari cu “pisicuta”

Oamenii legii sustin ca cei patru operau intr-un mod greu de depistat, utilizat mai ales in tarile din sudul Europei. “Tinerii filau bancomatele, apoi inlocuiau dispozitivul de preluare a cardurilor cu un sistem propriu, numit "pisicuta", pe care il lasau timp de 24 de ore. "Pisicuta" inregistra toate cardurile care intrau in bancomat in acel interval de timp. Pe langa codurile PIN, "pisicuta" furniza date despre titularii conturilor: cine sunt si mai ales cand se efectueaza plata salariilor pe cardurile respective. Dupa 24 de ore "pisicuta" era inlocuita cu dispozitivul original. In baza datelor inregistrate, cei patru foloseau aparatura pentru clonarea cardurilor pe care le utilizau pentru a sustrage bani din bancomate”, a afirmat seful SCCOA Hunedoara, subcomisarul Traian Berbeceanu.
Potrivit sursei citate, cei patru tineri au o situatie materiala foarte buna, fiecare dintre ei avand propria afacere. Doi dintre ei sunt studenti in ultimul an la electrotehnica, iar un altul a absolvit de curand Facultatea de Drept. Prejudiciul creat de craioveni este de aproximativ un miliard de lei, pana cand bancile au observat ca exista probleme si au anuntat politia. Oamenii legii sustin ca infractorii au actionat in toate judetele din sudul tarii, mai ales in Dolj si Gorj. Se pare ca prejudiciul creat de cei patru este mult mai mare, insa pana acum numai in trei judete s-au depus plangeri referitoare la disparitia banilor din conturi.
Tinerii se afla acum in arestul IPJ Hunedoara, iar politistii continua cercetarile pentru stabilirea intregii activitati infractionale a acestora.

Cele mai citite

UE a decis noi sancțiuni împotriva industriei de armament a Iranului

Uniunea Europeană(UE) a decis miercuri să impună noi sancţiuni împotriva Iranului, ce vizează producătorii de drone şi rachete după atacul asupra Israelului, liderii europeni...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă