23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRomania are de incasat creante de peste 2.200 milioane dolari

Romania are de incasat creante de peste 2.200 milioane dolari

La data de 31 decembrie 2004, creantele Romaniei provenite din operatiunile de export, cooperare economica internationala si alte actiuni externe derulate inainte de 31 decembrie 1989 se ridicau la 2.205,4 milioane dolari pe relatia devize convertibile (1.032,2 milioane ruble transferabile, precum si alte sume in diverse valute). Aceste cifre reies din Raportul intocmit de Ministerul Finantelor Publice, prezentat, spre informare, Parlamentului. In ceea ce priveste creantele in dolari americani, “fruntas” la datorii este Irakul, cu 1.726 milioane, urmat la mare distanta de Sudan (169 milioane dolari), Mozambic (159 milioane dolari), Siria (56 milioane dolari), Libia (39 mil. USD), Republica Guineea (20 mil. USD), Nigeria (12 mil. USD), Republica Centrafricana (10 mil. USD), Republica Congo (5,7 mil. USD), Somalia (2,5 mil. USD) si Zair (1,5 mil. USD).

Care este adevarata datorie a Irakului?

Datoriile Irakului catre Romania reprezinta contravaloarea exporturilor de marfuri si servicii derulate in baza unor acorduri guvernamentale de credit incheiate de tara noastra inainte de 31 decembrie 1989. La creantele de 1.726 milioane dolari se aduna dobanzi de 915 milioane dolari, aferente perioadei 1 februarie 1993-31 decembrie 2004. Adica, in total, Irakul are de platit Romaniei 2.641 milioane USD.
Actiunea de recuperare a creantelor a fost blocata o lunga perioada de timp ca urmare a evenimentelor din Golf si a instituirii de catre ONU a embargoului asupra relatiilor cu Irakul. Problema este insa ca intre creantele inregistrate la Ministerul Finantelor Publice si cele regasite in evidentele BCR exista o diferenta de aproximativ 3 milioane dolari. Pentru stabilirea corecta a datoriilor pe care le are de recuperat statul roman se va incerca organizarea unei intalniri cu reprezentantii autorizati irakieni pentru a se verifica si confirma soldul creantelor Romaniei pe aceasta relatie.

Elicoptere, produse industriale si asistenta tehnica

Datoriile Sudanului catre tara noastra (insumand 169 milioane USD si 881 mii lire sterline) provin din perioada 1980-1982, cand s-au livrat acestui stat elicoptere si piese de schimb, transformatoare, contoare si alte marfuri, dar si din realizarea unor obiective complexe, cum ar fi depozite de produse petroliere si gaze lichefiate. In iunie 2001 a fost incheiata la Khartoum o minuta prin care Sudanul recunoaste in totalitate creantele sale fata de Romania, dar din cauza problemelor economice grave ale tarii nu s-a putut prezenta o propunere concreta de achitare a datoriei.
Cele 159 de milioane dolari pe care le are de platit Mozambicul provin din exportul de produse industriale, bunuri de larg consum si asistenta tehnica, in perioada 1978-1983. La randul ei, Libia a primit produse si materiale pentru armata, precum si lucrari de constructii in valoare de 39 milioane USD.
Pentru toate aceste situatii Ministerul Finantelor Publice propune noi demersuri guvernamentale, organizarea de intalniri intre reprezentantii autorizati ai Romaniei si tarilor respective pentru a se discuta posibilitatile concrete de rambursare.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă