12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialS-au pierdut zeci de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii

S-au pierdut zeci de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii

Cel mai mare proiect de infrastructura din judetul Tulcea propus spre finantare Uniunii Europene a fost blocat si are putine sanse sa mai fie realizat. Este vorba de modernizarea drumurilor din judet care leaga manastirile Celic-Dere Cocos si Saon de arterele rutiere nationale din nordul Dobrogei, pentru a introduce in circuitul turistic aceste manastiri.

Acest proiect conceput la solicitarea Consiliului Judetean Tulcea de catre specialistii in domeniu ar urma sa coste aproximativ 10 milioane de euro, iar fondurile europene atrase pentru acest scop erau programate sa fie alocate din programul Phare, fiind fonduri nerambursabile.
Despre acest proiect, care are ca principale obiective modernizarea a aproximativ 30 de kilometri de drum judetean, pe ruta Cataloi-Telita-Niculitel-Saon si amenajarea unor spatii de parcare dotate cu cele necesare unui aflux mare de turisti, se discuta de mai multi ani. Anul trecut, proiectul introducerii in circuitul turistic a manastirilor din nordul Dobrogei a devenit eligibil si s-a trecut la derularea procedurilor legale in vederea realizarii lui. A avut loc o licitatie internationala, cand s-a stabilit ca studiile de specialitate pentru implementarea acestui proiect vor fi realizate de o firma din Grecia, numai ca acest consultant international stabilit in urma licitatiei organizate de functionarii Ministerului Integrarii Europene a depasit termenele prevazute in contract pentru organizarea unei alte licitatii, in urma careia trebuia sa se stabileasca executantul lucrarilor.
Intrucat depasirea termenului nu este de cateva zile, ci de cateva luni, responsabilii UE de derularea proiectelor Phare au comunicat Ministerului Integrarii Europene ca au fost blocate fondurile pentru acest proiect intrucat nu au fost respectate procedurile europene in domeniu.
Afland de aceasta chestiune, ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga, a ordonat o ancheta. Astfel, ministrul Dinga a aflat ca nu doar proiectul de la Tulcea de acest fel este blocat. Mai sunt inca cinci proiecte PHARE de mare infrastructura in alte cinci judete care se afla in aceeasi situatie, iar vina pentru acest blocaj apartine aceluiasi consultant din Grecia – firma Planet. Ministrul Dinga a declarat ca in urma anchetei interne pe care a ordonat-o va dispune masuri severe impotriva functionarilor din subordinea sa care au acceptat acest comportament pagubos pentru statul roman al firmei Planet din Grecia.
Pana cand ministrul Ene Dinga va reusi sa afle dedesubturile acestei afaceri paguboase cu fonduri PHARE, Consiliul Judetean Tulcea a acumulat deja pagube semnificative. Este vorba de cheltuieli de aproape 10 miliarde de lei, pe care administratia tulceana i-a cheltuit pentru demararea respectivului proiect.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă