12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSinistratii din Banat, sub acoperisul promisiunilor

Sinistratii din Banat, sub acoperisul promisiunilor

Dupa potopul produs in primavara acestui an in Banat, inundatii care au lasat pe drumuri peste 3.000 de gospodari timiseni, autoritatile statului au elaborat in regim de urgenta un amplu proiect de reconstructie si ajutorare a celor napastuiti. Pentru primele case unde au fost organizate santiere inca de acum doua luni, termenul-limita pentru predarea primelor 139 de noi edificii a expirat la data de 20 august. Cu toate acestea, doar o parte infima dintre sinistrati s-au mutat deja in casa noua.
Se poate spune ca din ambitiosul proiect prezentat de ministrul-delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely, s-a ales ales praful, cel putin din perspectiva termenelor stricte de finalizare a constructiilor, in conditiile in care din cele 139 de case care ar fi trebuit sa fie finalizate saptamana aceasta doar sapte au fost receptionate.

Reconstructie in etape lungi

Initiativa guvernamentala de reconstructie a zonelor calamitate din Banat a fost lansata, atat in Timisoara, cat la Bucuresti, cu mare tam-tam, la foarte scurt timp dupa ce suvoaiele dezlantuite au transformat campia Banatului intr-o adevarata delta. Cu toate acestea, desi pare greu de crezut, la mai bine de patru luni de la potop, din cele peste 1.000 de case inghitite complet de ape, doar 15 noi imobile au fost predate proprietarilor. Restul se afla ori in faze de finisare, ori de-abia de curand le-a fost turnata fundatia. Sapte case contractate prin ANL au fost finalizate dintr-un total de 518, cu precizarea ca organizarea de santier s-a realizat in patru etape diferite. Nici proiectul Consiliului Judetean Timis “Adopta o casa” nu sta mai stralucit. Din cele 76 de case care ar urma sa fie ridicate prin efortul material exclusiv al unor institutii sau firme din Romania, in prezent doar opt si-au primit deja locatarii. Motive care sa justifice intarzierile sunt cu duiumul, insa acestea nu-i incalzesc pe oamenii ramasi sub cerul liber.
Deznadejdea gospodarilor din Banat este explicabila. Foarte multe familii cu doi, trei sau chiar mai multi copii locuiesc si acum prin vecini. Altii traiesc din mila comunitatii si dorm prin grajduri. Cei mai avuti au reusit sa-si inchirieze cate un apartament modest pe la oras. Indiferent de conditia acestor oameni, un lucru ii uneste pe toti: teama ca frigul se va instala prea curand, iar ei vor ramane tot pe drumuri. De altfel, vremea din ultimele zile confirma din plin ingrijorarea sinistratilor banateni, ploile intarziind si mai mult finalizarea noilor case. Nici modul in care s-a facut evaluarea tehnica a imobilelor distruse de ape – la unii chiar si de trei ori, iar la altii deloc – nu ii multumeste pe gospodarii timiseni a caror munca de-o viata a fost luata intr-o clipa de ape.
Situatia sinistratilor din satele timisene Ionel si Otelec, doua dintre localitatile cel mai grav afectate de inundatii, este disperata. “O duc bine cei care au bani”, a afirmat unul dintre acestia. Desi e greu de imaginat, banul e cel care face legea si atunci cand dezastrul e generalizat.
Oamenii din Otelec sustin ca degajarea terenurilor de molozul provenit de la casele naruite de ape se face cel mai adesea contra cost. “Daca ai bani sa-i platesti pe muncitori sa-ti incarce si sa-ti care molozul, atunci te poti considera fericit. N-ai bani, astepti pana iti vine randul”, a mai spus acelasi localnic, a carui casa nu mai exista astazi. O alta ciudatenie sunt mormanele de caramizi sau alte resturi provenite de la imobilele distruse, asezate in gramezi uriase taman pe mijlocul ulitei. “Ne-au spus de la primarie ca din moloz vor face drumul. Cum vine asta nimeni nu stie, ca nu sta nimeni sa ne explice nimic”, se mai plang oamenii. La Otelec au fost multe discutii cu constructorii din zona, iar la un moment dat cateva firme au fost pe punctul de a abandona lucrul. Acum, spiritele s-au mai calmat. Doar ca putini sunt cei care muncesc fara “stimulente”. Cu o sticla de tarie, lucrul poate fi urgentat. Asa merg treburile in sat, iar oamenii par sa se fi impacat cu situatia. Nici la Foeni, o alta localitate timiseana greu incercata de potop, lucrurile nu stau mai bine. Cu deosebirea ca aici sinistratii sunt cei care isi ineaca amarul la un pahar de tarie.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă