13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSlujba numai pentru VIP-uri, manele si "parada arogantilor", la lasi

Slujba numai pentru VIP-uri, manele si “parada arogantilor”, la lasi

Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, le-a fost “rapita” gradual celor multi si necajiti, care o venereaza cu adevarat, si le-a fost oferita potentatilor vremii, care-si fac cruci doar la lumina reflectoarelor.

In iuresul milioanelor de euro s-a prins si Biserica Ortodoxa, care in acest an a atins apogeul imposturii cand a dat afara credinciosii din Catedrala Mitropolitana pentru ca la Sfanta Liturghie a Cuvioasei Parascheva sa asiste doar “crema” VIP-urilor, in frunte cu arhicunoscutii Nastase, Geoana, Stolojan, Vosganian, dar si Irina Schrotter ori Andreea Raicu. Un alt kitsch de mari proportii, din bani publici platiti restaurantelor de partid, a fost si receptia data de Primaria Iasi pentru vedetele prezente la Sarbatorile Iasiului. Toate aceste atitudini au un numitor comun: “ochiul dracului”. 2005 a reprezentat recordul incasarilor pentru Cuvioasa Parascheva, peste 100 de miliarde de lei vechi, respectiv peste 3 milioane de euro, din care Mitropolia a luat “partea leului”: doua treimi.

Cuvioasa, “vanata” cu pile

Dupa ce au dat credinciosii afara din Catedrala Mitropolitana si au dat cu teul pe jos dupa ei, inaltii prelati au inceput sa vanda pe sest locurile pe scaunele destinate politicienilor. “Ne-am dus joi noapte la cancelaria mitropolitului pentru a le “aranja” domnilor Stolojan si Vosganian locurile la slujba. Am stat la coada… Erau sefi de cabinet, persoane din anturajul oamenilor politici din PSD care se bagasera deja in fata. Initial, mi-a venit greata. Preotii se transformasera in samsari si cereau fel de fel de favoruri. Nu ati vazut ca nu s-a mai spus nimic despre datoriile imense ale Mitropoliei Moldovei la Fisc? Ori de scandalul schitului de pe Ceahlau?… Asa se aranjeaza astea. Va rog sa nu ma citati”, a precizat unul dintre oamenii din anturajul conducerii PNL Iasi. In timp ce se petreceau toate acestea in spatele usilor inchise si ale sutanelor smerite, sutele de mii de enoriasi infruntau frigul patrunzator al noptii si ploaia marunta. Tot in acest an s-a mai inregistrat un record: 21 de ore de stat la coada. El a fost “adjudecat” de o femeie credincioasa din Galati, careia i-a trecut “os prin os”. “De ieri, de cand am coborat din tren, de la ora 9 seara, stau la coada. Am cronometrat 21 de ore. M-a trecut os prin os, dar bine ca am ajuns”, povesteste Eleonora Vieru, din Galati. VIP-urile, care nu se pot amesteca cu credinciosii decat o data la patru ani, in numar de 100, au stat frumusel pe scaune, cascau de le trosneau falcile si-si faceau cruci doar atunci cand camerele Televiziunii nationale erau pe ei. Ca numai o singura televiziune a avut dreptul de a intra in Mitropolie sa filmeze “personalitatile”… Era mult mai usor de controlat montajul imaginilor pentru electorat.

“Turnam ouale de la Cornu in plastic, sa nu faca aviara”

Apogeul prostului gust l-a constituit “parada arogantilor” de la receptia organizata de Primaria Iasi din bani publici. Peste 400 de invitati, in frunte cu Mircea Geoana si Adrian Nastase, s-au perindat in Sala Mare a Palatului Roznovanu. Numai ca VIP-urile au avut o surpriza groaznica. Felicitarile, masa si dansul erau organizate pe hol, pentru a nu se strica parchetul proaspat raschetat al Salii Mari. “Este o mare batjocura. Ne lovim unii de altii, zboara racii fierti si meduzele din farfurii. Nu inteleg de ce nu au organizat mese in sala mare. Uite, au varsat sampanie pe mine si acu' ma lipesc toata”, suduia o sefa de departament din Primaria Iasi. Dupa decernarea Premiilor “Vasile Pogor”, toata “spuma” PSD s-a strans in biroul lui Gheorghe Nichita, unde a avut loc o sedinta de partid. Adrian Nastase si Mircea Geoana au preferat sa serveasca specialitatile unui restaurant de partid, feriti de inghesuiala de pe holul primariei. La sfarsitul petrecerii, Nastase a venit glont in coltul ziaristilor si a inceput sa imparta zambete. “Nu am transformat Primaria Iasi in sediu de partid. Ne-am retras in cabinetul primarului pentru a nu stanjeni invitatii. Probabil ca la Cornu voi lua masura turnarii oualor in plastic pentru a le feri de gripa aviara. Treaba cu congresul extraordinar al partidului nostru este o facatura a dusmanilor politici. Nu vad rostul unui astfel de congres si, daca cineva si-l doreste cu adevarat, sa-l organizeze la partidul pe care tocmai il moseste”, a declarat jovial Adrian Nastase.

Concurs de cojit ceapa si cartofi la Penitenciarul Iasi

Tabloul jalnic al Sarbatorilor Iasiului nu ar fi fost complet daca impostura nu depasea si granitele politicului romanesc. Pelerinii au fost “serviti” cu manele cat cuprinde, hoti de buzunare si cersetori la Targul Mestesugarilor de la Hala Centrala si Palatul Culturii. Kitsch-ul ridicat la rangul de arta a fost omniprezent si la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi. In acorduri de manele date la maximum, cele 60 de detinute s-au intrecut intr-un concurs de cojit cartofi si ceapa. “Cuvioasa Parascheva a fost marcata la penitenciar printr-o zi de relaxare, organizata de doua organizatii neguvernamentale: “Viata, Integrare si Speranta” si “Mass-Cultura”. Dionisie Vitcu si studentii lui din anul al II-lea de la Facultatea de Teatru au pregatit sase scene comice, care le-au incantat nespus pe arestate. Toate participantele la concursuri sau cele care le-au incurajat de pe margine au fost, practic, castigatoare. Fiecare dintre ele a primit cate un cadou”, a precizat magistratul Mircea Bors, directorul Penitenciarului Iasi.

Cele mai citite

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă