Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Spaga energetica ajunge dupa gratii

Cum era de asteptat, ancheta impotriva boss-ului de la CET Iasi nu a inceput in capitala Moldovei, influenta politica a directorului Ion Mihai asupra tuturor fiind enorma. Directorul CET a ajutat la colectarea de voturi in anii electorali, toti ...

Catalin Dumitrescu 0 comentarii

Cum era de asteptat, ancheta impotriva boss-ului de la CET Iasi nu a inceput in capitala Moldovei, influenta politica a directorului Ion Mihai asupra tuturor fiind enorma. Directorul CET a ajutat la colectarea de voturi in anii electorali, toti datornicii fiind "iertati" o data la patru ani.

Sarabanda miilor de tone de huila ajunse la Iasi doar pe hartie

Buboiul CET SA Iasi s-a spart la Oradea, de unde directorul CET Iasi primise un cadou special adus pentru el: un jeep Land Rover. Potrivit procurorilor DNA, in martie 2002 Ion Mihai a achizitionat o masina de teren la un pret derizoriu. Un Land Rover superb, care i-ar fi asigurat lui Mihai accesul la vila somptuoasa construita din salariul de bugetar in zona rezidentiala Barnova, a fost considerat de procurori drept spaga oferita lui Mihai de directorul firmei "Bardos Gyorgy Es Tarsai KFT". In schimbul masinii, "Bardos" ar fi fost ajutata in obtinerea unor contracte de aprovizionare cu carbune a CET Iasi. Ajutorul a venit cu prilejul unei licitatii tinute la Bucuresti in perioada in care CET Iasi apartinea de "Termoelectrica". Firma "Bardos Gyorgy Es Tarsai KFT", cu sediul in Ungaria, a castigat la respectiva licitatie furnizarea a 80.000 tone de huila energetica ce urma a fi adusa in Romania de firma lui Ion Blidar (55 de ani), "Cristcom" SRL, reprezentantul firmei maghiare in Romania. Printr-un act aditional contractului semnat la Bucuresti in octombrie 2001, 37.000 tone de huila urmau sa vina la Iasi la sfarsitul anului 2002. Din intreaga cantitate, nici 10% nu au mai ajuns la CET Iasi, carbunele fiind de calitate inferioara celei prevazute in contract.

Spaga plimbata pentru a i se pierde urma

Procurorii DNA au sustinut ca masina, achizitionata din Germania cu mai mult de 35.000 de marci, la care s-au adaugat taxele vamale si accizele, a fost adusa in tara special pentru ex-directorul CET Iasi, Ion Mihai. Pentru a ascunde faptul ca masina provine de la firma care avea relatii comerciale cu CET, spaga a fost plimbata pe la un proprietar intermediar din Bucuresti pentru a i se pierde urma. Ulterior, masina cu pricina a fost vanduta la un pret modic bucuresteanului Bogdan Nan, dar in cele din urma a ajuns la Ion Mihai, care ar fi achizitionat-o la un pret mult mai mic, de numai 10.000 de euro. In momentul in care a fost arestat averea oficiala a lui Ion Mihai se ridica la aproximativ trei miliarde de lei. Familia sa detine o vila pe doua niveluri in Barnova, estimata de arhitecti la 1,5 miliarde de lei, in realitate costand peste 4 miliarde de lei, cu tot cu imbunatatiri. In plus, fostul sef al CET mai este proprietarul unui luxos apartament pe str. Sf. Lazar, langa Judecatoria Iasi, evaluat la 500 milioane de lei, suma cu care nu se mai vinde nici macar o garsoniera. Pretul real al apartamentului se situeaza undeva in jurul valorii de 100.000 de euro, avand in vedere si pozitia sa ultracentrala. Tot o pedeapsa cu detentie i-a fost rezervata si afaceristului Ion Blidar, seful filialei din Oradea a firmei maghiare "Bardos". Acesta a fost condamnat la un an de inchisoare pentru dare de mita. De la Blidar, Tribunalul Iasi a dispus confiscarea a 59,6 milioane de lei, contravaloarea folosului obtinut. In acelasi timp, instanta a dispus si confiscarea de la Ion Mihai a Land Rover-ului pus la bataie de afaceristul oradean. Hotararea Tribunalului Iasi poate fi atacata cu apel.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...