19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiFiul lui Meleșcanu și-a pierdut funcția de consul în Franța

Fiul lui Meleșcanu și-a pierdut funcția de consul în Franța

Guvernul României a decis abrogarea deciziei prin care Sorin Adrian Pîrvulescu, fiul vitreg al lui Teodor Meleșcanu, fusese numit în funcția de consul general al României la Strasbourg.

Numirea lui Pîrvulescu drept consul general fusese decisă prin HG 454 / 2018, semnată de premierul Viorica Dăncilă și contrasemnată de Teodor Meleșcanu, actualul președinte al Senatului, care la acel moment era ministrul Afacerilor Externe. Întrucât Pîrvulescu este fiul vitreg al lui Teodor Meleșcanu, numirea acestuia în funcția de consul general a generat controverse încă din primul moment, chiar ziarul “România liberă” relatând că există suspiciuni de “clientelism și nepotism” în deciziile de trimitere la post în străinătate a unor diplomați români. La acel moment, în vara anului 2018, numirea consulului general al României la Strasbourg era doar una dintre deciziile care iscau semne de întrebare.

Ceva mai târziu, în septembrie 2018, ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, i s-a făcut chiar plângere penală la Parchet, de către un fost ambasador, pentru modul cum a decis numirea consulului de la Strasbourg. Drept urmare, procurorii au deschis un dosar penal “in rem” pentru abuz în serviciu și conflict de interese.

Situația lui Pîrvulescu a fost acum tranșată printr-o decizie a Guvernului Orban. Astfel, conform HG 47 / 2020, publicată în Monitorul Oficial la data de 28 ianuarie, ultimul articol din HG 454 / 2018, chiar cel care îl numea consul general pe Adrian Pîrvulescu, a fost abrogat.

Potrivit notei de fundamentare a HG 47, rechemarea lui Pîrvulescu din funcția de consul general la Strasbourg a fost decisă la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

„A fost adoptat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru eliberarea consulului de la Strasbourg, în persoana domnului Pîrvulescu. Cunoaşteţi cazul acestui consul de la Strasbourg, numit de ministrul de Externe la acea vreme, Teodor Meleşcanu, acesta fiind fiul vitreg al demnitarului. Motivul retragerii domnului Pîrvulescu din funcţia de consul de la Strasbourg este că hotărârea respectivă nu a produs efecte juridice, domnul în cauză nu a preluat mandatul respectiv”, a declarat Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al Executivului, la finalul ultimei şedinţei a Guvernului Orban.

În acest moment, potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe, consulatul general al României la Strasbourg este condus, în mod interimar, de diplomatul Remus Constantin Mărășescu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Opoziția din Republica Moldova și-a ținut congresul la Moscova și a înființat alianța “Pobeda”

Mai multe formațiuni de opoziție din Republica Moldova și-au ținut un congres la Moscova și au înființat, cu acest prilej, o alianță numită "Pobeda". Acest...

Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation, acțiuni în instanțe prin care contestă sechestrul pus de autorităţile române

Acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a dat în judecată Oficiul Registrului Comerţului de pe Lângă Tribunalul Alba, Agenţia...

Compania de RCA a statului promisă de un an nu este nici acum înființată

După falimentul Euroins din martie 2023, ASF promitea măsuri mai dure pentru jucătorii din piață și înființarea unei companii românești de stat care să...
Ultima oră
Pe aceeași temă