9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăȘtirile zileiFocar de pestă porcină africană, descoperit într-o pădure din Sălaj

Focar de pestă porcină africană, descoperit într-o pădure din Sălaj

„Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj s-a întrunit marţi, 24 iulie, în şedinţă extraordinară, sub coordonarea subprefectului Alexandru Vegh, pentru a adopta planul de măsuri în vederea combaterii bolii pestă porcină africană, din focarul confirmat la mistreţ, în Fondul de Vânătoare 30 Carastelec, pădurea Meja, comuna Măerişte”, se arată într-o informare de presă dată publicităţii, marţi, de Instituţia Prefectului Sălaj, citată de Agerpres.

Potrivit sursei CJSU Sălaj, prin planul de măsuri adoptat au fost stabilite o zonă infectată, în jurul punctului unde au fost găsite cadavrele, respectiv o zonă de control, pe o arie mai largă.

„În zona infectată toţi porcii domestici din exploataţii trebuie să fie ţinuţi în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolaţi de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la niciun produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploataţie. De asemenea, niciun porc nu are voie să intre sau să iasă din exploataţie, cu excepţia autorizării autorităţii competente, ţinând seama de situaţia epidemiologică”, se arată în informare.

De asemenea, pentru fondurile de vânătoare din zona infectată au fost stabilite o serie de măsuri care prevăd, printre altele, suspendarea vânătorii pentru toate speciile; interzicerea utilizării de cereale recoltate din zona infectată în hrana porcilor domestici; suspendarea administrării de hrană la locurile de hrănire a mistreţilor, cu excepţia zonelor în care s-au semnalat pagube în culturile agricole; interzicerea circulaţiei animalelor domestice prin incinta pădurilor, inclusiv transhumanţa; interzicerea accesului, din orice motive, a persoanelor neautorizate în aceste păduri.

Măsurile stabilite vor fi implementate de către Unitatea operaţională locală din cadrul Centrului local de combatere a bolilor transmisibile ale animalelor şi zoonozelor (CLCB) la nivelul judeţului Sălaj.

Cele mai citite

Anunțul făcut de Roxana Nemeș. “Nu există altă soluție!”

Roxana Nemeș, artistă și fostă concurentă Survivor All Stars, a vorbit despre operație de endometrioză, boala care poate duce la infertilitate, despre durerile pe...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Institutul Național de Administrație oferă inteligență artificială pentru prefecți și subprefecți

Institutul Național de Administrație (INA) și-a lansat oferta programelor de formare profesională pentru anul 2024, primele module noi fiind cele despre utilizarea inteligenței artificiale. INA...
Ultima oră
Pe aceeași temă