23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiFocare de pestă porcină africană, confirmate în judeţele Bacău şi Botoşani

Focare de pestă porcină africană, confirmate în judeţele Bacău şi Botoşani

Achiziţia nu a fost notificată medicului veterinar, ceea ce contravine legislaţiei. De asemenea, s-a confrmat pestă porcină într-o gospodărie din judeţul Botoşani, fiind luate măsurile necesare.

”În data de 15.02.2019 a fost confirmată prezenţa virusul pestei porcine africane (PPA) la un cadavru de porc domestic din gospodăria unui proprietar din comuna Oituz, judeţul Bacău, diagnostic stabilit de către (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală”, au transmis, vineri, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Suguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Sursa citată a precizat că gospodăria a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor şi mijloacelor de transport. De asemenea s-a procedat la uciderea preventivă a unui porc  prezent în exploataţie, ecarisarea cadavrului şi dezinfecţia exploataţiei.

”În urma investigaţiilor preliminare, a rezultat că, în data de 04.02.2019, proprietarul a cumpărat două suine de la un  cetăţean necunoscut, dintr-un mijloc de transport auto înmatriculat în judeţul Covasna. Porcinele erau identificate cu crotalii auriculare, dar neînsoţite de documentele sanitare veterinare. Medicul veterinar din circumscripţia sanitară veterinară de asistenţă nu a fost anunţat de această tranzacţie, fapt ce constituie o încălcare a legislaţiei”, a mai transmis ANSVSA.

De asemenea, vineri, a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) la două porcine depistate într-o exploataţie non-profesională din localitatea Pomârla, judeţul Botoşani.

”Din investigaţiile preliminare, animalele afectate au fost crescute în gospodăria respectivă situată la cantonul silvic Gheorteni, localitatea Pomârla. Porcinele  erau identificate cu crotalii auriculare”, a mai transmis ANSVSA.

În ambele cazuri s-a stabilit o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă