15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiForțele Navale Române, între „Școala Altfel“ și exerciții NATO

Forțele Navale Române, între „Școala Altfel“ și exerciții NATO

Aflate într-un marş de instruire pe fluviu, monitorul 47 „Lascăr Catargiu“ şi vedeta blindată 179 „Posada“ au fost vizitate, miercuri, 17 aprilie, de elevii instituțiilor de învăţământ din Călăraşi. Activitatea de la Chiciu (Călăraşi) face parte din proiectul „Armata – O Școală Altfel“. Sute de copii de la școlile gimnaziale şi liceele din Călăraşi şi din împrejurimi au vizitat cele două nave fluviale, fiind curioşi să afle ce misiuni au acestea, cum este viaţa pe o navă militară şi la ce folosesc nodurile marinăreşti sau diferitele lucrări de matelotaj expuse.

De asemenea, instalaţiile de artilerie au fost puncte de atracţie pentru cei mici. Nu lipsite de interes pentru elevi, în perspectiva alegerii profesiei viitoare, au fost informaţiile oferite despre instituţiile de învăţământ de marină şi despre admiterea la Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza“ din Constanţa, la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ și Academia Navală „Mircea cel Bătrân“.

 

Reîntoarcere la tradiții

Au vizitat navele fluviale şi elevii Școlii Primare „General de Marină Nicolae Dumitrescu-Maican“, din satul Tonea, comuna Modelu. Printr-un demers al Forţelor Navale, o reîntoarcere la tradiţii şi un recurs istoric firesc, în noiembrie 2017, școala primară din Tonea, localitate în care generalul Maican și-a găsit sfârșitul în urma unui tragic accident, a primit denumirea de Şcoala Primară „General de marină Nicolae Dumitrescu-Maican“. Din acel moment, marinarii au fost prezenţi în viaţa elevilor şcolii, dar şi elevii i-au vizitat pe marinari în porturile de la Dunăre şi mare.

„Și poate nu peste mulți ani, prin implicarea Forțelor Navale, unii dintre elevii şcolilor din Călăraşi sau ai Şcolii Primare «General de marină Nicolae Dumitrescu-Maican» vor deveni elevi sau studenți ai instituțiilor militare de învățământ de marină“, au declarat reprezentanții Forțelor Navale Române.

 

Fregata „Regele Ferdinand“ s-a întors acasă

O zi mai târziu, cei 240 de militari de la bordul fregatei „Regele Ferdinand“ au raportat „Misiune îndeplinită“, după ce nava a acostat în portul militar Constanța. Plecată la sfârșitul lunii martie din baza de dislocare permanentă, fregata a desfășurat misiuni specifice în Marea Neagră, în cadrul grupării navale permanente SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), din care au mai făcut parte nave militare ale Bulgariei, Canadei, Olandei, Spaniei și Turciei. Nava militară românească a făcut escale în portul Trabzon din Turcia și în portul Poti din Georgia, unde a primit vizita ambasadorului țării noastre în Georgia, E.S. Radu Liviu Horumbă.

Fregata „Regele Ferdinand“ și celelalte nave militare din SNMG-2 au participat săptămâna trecută la exercițiul multinațional „Sea Shield 19“, organizat de Forțele Navale Române, cel mai mare exercițiu naval din Marea Neagră. În cadrul acestuia, marinarii din mai multe state membre NATO au exersat proceduri de acțiune privind apărarea colectivă, adaptate la tipologia amenințărilor de securitate din regiunea Mării Negre.

Anul acesta, Alianța Nord-Atlantică și-a sporit prezența navală în Marea Neagră, iar activităţile militare desfăşurate în comun pe mare, precum exerciţiile multinaţionale, contribuie la creșterea interoperabilităţii la nivel aliat şi demonstrează nivelul ridicat al determinării, precum şi forţa de care NATO dispune pentru a asigura securitatea fiecărui stat membru.

Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă