10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiFregata „Regina Maria” participă de azi la cea de-a treia misiune NATO...

Fregata „Regina Maria” participă de azi la cea de-a treia misiune NATO în acest an de instrucție

Nava va desfășura, în perioada 27 octombrie – 7 decembrie, misiuni de supraveghere a traficului naval și de descurajare a unor potențiale amenințări pe flancul sudic al Alianței Nord-Atlantice, în bazinul estic al Mării Mediterane.

În perioada dislocării în Marea Mediterană, fregata „Regina Maria”, cu un elicopter IAR 330 Puma Naval și un detașament de Forțe pentru Operații Speciale (FOS) la bord, va participa la Operația NATO „Sea Guardian”, sub conducerea Comandamentului Maritim Aliat al NATO (MARCOM), precum și la Exercițiul multinațional de luptă antisubmarin „Mavi Balina 20”, organizat de Forțele Navale ale Turciei, în perioada 2-9 noiembrie.

Operația NATO „Sea Guardian” a fost lansată în anul 2016, ca răspuns la evoluțiile mediului de securitate, iar România participă la acest efort conjugat al aliaților de asigurare a securității maritime în Marea Mediterană, anual, din 2017, cu o fregată.

Fregata, cu un echipaj alcătuit din 240 de militari, este comandată de comandorul Victor Durea și are planificate escale în porturile Aksaz (Turcia), Souda (Grecia), Alexandria (Egipt), Haifa (Israel), pentru refacerea capacității de luptă. Pregătirea pentru plecarea navei în misiune s-a desfășurat în conformitate cu măsurile de prevenire a infectării echipajului cu noul coronavirus SARS-CoV-2, iar pe parcursul escalelor în porturile menționate, militarii vor rămâne în izolare, la bord.

Regina Maria (denumită anterior HMS London (F95)) este o fregată Tip 22 a Forțelor Navale Române. A fost nava comandant a Marinei Regale Britanice în timpul Războiului din Golf din 1991. Printr-un acord de achiziție, România a cumpărat fregata la începutul anului 2003, aceasta fiind revitalizată și reechipată între anii 2003-2005.

Începând cu data de 01.08.2004 a intrat în vigoare statutul de organizare al fregatei Regina Maria, nava cu numărul de bordaj F 222. Fregata Regina Maria este continuatoare a tradițiilor distrugătorului Regina Maria, intrat în serviciu la 07.09.1930.

La 21 aprilie 2005 a avut loc ceremonialul de înmânare a pavilionului navei și de intrare a acesteia în serviciul Forțelor Navale Române, iar la 14 iulie 2005 fregata a părăsit baza navală Nelson/Portsmouth, începând marșul către țară. Ceremonialul de primire a fregatei Regina Maria în portul Constanța, a avut loc la 25 iulie 2005, nava intrând în subordinea Comandamentului Operațional Naval. La data de 01.07.2006, fregata Regina Maria trece din subordinea Comandamentului Operațional Naval în subordinea Flotilei 56 Fregate.

Principalele misiuni ale navei au vizat participarea la operațiuni comune sau colective
navă de comandă a unei grupări navale, supravegherea situației navale și controlul traficului maritim în marea teritorială, zona contiguă și zona economică exclusivă
protecția căilor de transport și de comunicații maritime, sprijinirea forțelor specializate în combaterea poluării apelor maritime, contrabandei și transporturilor ilicite de armament și droguri, participarea la acțiuni naționale și internaționale de căutare și salvare pe mare sau ajutor umanitar, instruirea navală pe mare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă