Foto: Facebook

Foto: Facebook

Fuziunea USR cu Plus – noua realitate

La finalul ședinței USR-Plus, de sâmbătă noaptea, conducerea celor două formațiuni a anunțat că se îndreaptă spre fuziune, fiind deja deciși pașii necesari.

Vlad Chelu 0 comentarii

Inițial USR a cam șovăit în privința acestui subiect. PLUS a fost partidul care a decis primul, în ședința Consiliului Național de sâmbătă. Reprezentații PLUS au anunțat printr-un comunicat de presă că au început discuțiile în vederea unei fuziuni, respectiv să elaboreze condițiile fuziunii și să organizeze un Congres în acest sens în luna iulie a acestui an.

În paralel, 91% dintre membrii USR au votat într-un referendum pentru poziționarea doctrinară ca partid de centru dreapta. Liderul USR, Dan Barna, a subliniat faptul că acest rezultat nu înseamnă o schimbare de poziție, ci o consolidare a acesteia.

Cu toate că Dacian Cioloș și Dan Barna au avut programate declarațiile publice pentru ora 18.00 , acestea nu au mai avut loc, întrucât discuțiile pe subiectul fuziunii s-au prelungit mult înspre noapte. Abia la ora 21.00 Alianța USR-PLUS a transmis printr-o informare de presă că cele două formațiuni se îndreaptă către fuziune. Potrivit unor surse din USR, congresele reunite în cadrul cărora se vor stabili condițiile de fuziune ar urma să aibă loc abia după alegerile anticipate.

Moise Guran, apostolul fuziunii

Amintim faptul că alăturarea lui Moise Guran proiectului USR-Plus a avut un rol unificator. La insistența acestuia, Birourile Naționale ale USR și PLUS au decis deja din 27 ianuarie, în ședință comună a alianței, solicitarea din partea organizațiilor locale a unui mandat pentru organizarea unui congres de fuziune în luna iulie. Înainte de implicarea lui Moise Guran în USR-PLUS, liderii celor două partide vorbeau despre o fuziune care să aibă loc abia în prima parte a anului 2021, după alegerile parlamentare, astfel încât să nu fie perturbat calendarul electoral.

În acest moment cel mai bine plasați pentru a prelua conducerea noului partid format în urma fuziunii sunt Dacian Cioloș, Dan Barna și Moise Guran, dar nu sunt excluse surprize în contextul în care Dan Barna s-a confruntat cu o criză gravă de imagine și s-a aflat în centrul controversei privind alegerile interne din USR de anul trecut.

Comentarii

loading...