27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiGabriela Firea oferă sprijin financiar de 1.000 de euro celor care donează...

Gabriela Firea oferă sprijin financiar de 1.000 de euro celor care donează plasmă convalescentă

Cercetătorii italieni consideră că folosirea plasmei convalescente e “state of the art.” Ceva mai mult decât neaoşul “ţâţă de mâţă.”

Proiectul de suflet al Gabrielei Firea a fost aprobat cu 33 de voturi pentru (PSD-ALDE, PMP), 5 voturi împotrivă și 7 abțineri (USR și PNL).

Cu prilejul votului i-a întrebat pe cei care au votat împotrivă dacă ei s-ar afla în spital, sau apropiaţii lor, cu o formă severă de Covid 19, ar accepta să fie salvaţi cu transfuzie de plasmă de la un donator care a fost convins de Primărie să doneze?

În România există în acest moment peste 60.000 de infectări şi 30 de mii de persoane vindecate. Din păcate, doar puţin peste 400 dintre pacientii vindecaţi au donat plasmă  convalescentă, puţin peste 1%.

Edilul şef a deplâns această situaţie dând vina pe Guvern că NU are un plan naţional, iar Ministerul Sănătăţii NU s-a preocupat de implementarea unui program prin care oamenii să fie stimulaţi să doneze.

Puteam fi în rând cu lumea bună

Încă din luna aprilie 2020, o companie privată românească, Besmax Pharma Distribution SRL, a semnat un protocol cu Ministerul Sănătăţii, pentru  donarea echipamentelor de plasmafereză și 3.000 de kituri de colectare de plasmă, exact în perioada când agenţia americană FDA (The Food and Drug Administration), un fel de Agenţie Naţională a Medicamentului, recomanda folosirea plasmei convalescente pacienţilor aflaţi în stare gravă.

România a pierdut pasul cu lumea occidentală datorită sistemului naţional de transfuzii anchilozat şi dependent de ciubucurile date de firmele care vând kituri pentru aparatele vechi de preluare şi prelucrare a plasmei.

Ministrul Tătaru s-a arătat încântat să sprijine demersul alternativ, dar s-a pierdut pe drum în hăţişul intereselor oculte din minister.

Se spune că Regina Maria era să moară în 1918 de gripa spaniolă. Se apropia ziua de naştere a fiicei Elisabeta. După un tratament cu plasmă, inovativ pentru acea vreme, şi-a revenit miraculos, fără semne secundare, susţin istoricii medicinei.

Acum o sută de ani, medicii români au folosit tratamentul revoluţionar. Azi, infecţioniştii nu pot salva vieţi din cauza apetitului redus al românilor însănătoşiţi şi a lipsei de interes a sistemului de transfuzii.  

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...
Ultima oră
Pe aceeași temă