11.3 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiGheorghe Falcă: "Se încearcă naționalizarea clădirii primăriei Arad"

Gheorghe Falcă: “Se încearcă naționalizarea clădirii primăriei Arad”

Primarul a convocat conferinţa de presă urmare acţiunii în justiţie înaintată de Instituţia Prefectului, acţiune având ca obiect preluarea Palatului administrativ al municipiului şi trecerea lui în domeniul public al statului.

‘Suntem surprinşi de faptul că Guvernul s-a adresat instanţei cu intenţia de a transfera clădirea Primăriei municipiului Arad în domeniul public de interes naţional, întrucât această clădire aparţine municipiului Arad din anul 1875, când s-a dat în folosinţă, clădirea fiind dintotdeauna considerată de cetăţeni simbolul numărul 1 al oraşului. Mi se pare şocant să vii astăzi să ceri naţionalizarea acestei clădiri’, a declarat Falcă.

Viceprimarul Levente Bognar a susţinut că există documente care atestă faptul că imobilul este proprietatea municipiului Arad.

‘Ca subprefect al judeţului Arad, în perioada 1996-2000, am lucrat în baza Legii 213/1998, a proprietăţilor publice, act normativ care spunea clar care este proprietatea statului, care a judeţului şi care sunt proprietăţile autorităţilor locale. La poziţia 260 din Cartea Albă, din 19 septembrie 2002, se regăseşte Primăria municipiului Arad, anul dării în folosinţă, valoare şi proprietarul, municipiul Arad. Mai mult, în acea perioadă se vorbea despre posibilitatea ca Prefectura să revină în clădirea în care a funcţionat în perioada interbelică. Lucru care nu s-a întâmplat. Eu zic că trebuie să respectăm tradiţia, cetăţenii şi voinţa locală’, a spus Levente Bognar.

La rândul său, viceprimarul Călin Bibarţ a opinat că Aradul este una dintre puţinele prefecturi din România care nu recunosc o hotărâre de guvern dată în baza unei legi.

‘Nu încerci să iei proprietatea cuiva dându-l în judecată pe proprietar. Dacă doamna prefect şi specialiştii dânsei nu recunosc o hotărâre de guvern, să meargă la Guvern, dar în niciun caz să nu încerce să ia un bun al arădenilor. Sper că instanţa ne va face dreptate şi mă întreb dacă vreunul dintre iniţiatorii acestui proces va răspunde după ce acesta se va încheia’, a afirmat Călin Bibarţ.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a convocat pentru marţi Consiliul Local Municipal în “şedinţă convocată de îndată”, pentru a-i informa pe consilieri cu privire la această situaţie.

‘Voi informa marţi CLM şi de asemenea îi voi informa pe toţi cetăţenii municipiului Arad privitor la dorinţa Guvernului de a prelua această clădire în domeniul public al statului. Asta înseamnă că noi vom sta cel mult în chirie aici, dacă nu ni se va cere să ne mutăm, pentru ca simbolul numărul 1 al Aradului să aparţină de Bucureşti’, a mai spus edilul-şef.

Reacţia lui Gheorghe Falcă şi a celor doi viceprimari a venit ca urmare a faptului că luni Instituţia Prefectului – Judeţul Arad a anunţat că la data de 15 iunie a promovat o acţiune în justiţie având ca obiect constatarea dreptului de proprietate publică al statului român şi a dreptului de administrare al Prefecturii asupra Palatului administrativ al municipiului Arad, în care îşi desfăşoară activitatea cele două instituţii.

‘Intenţia noastră, a Instituţiei Prefectului – Judeţul Arad, este aceea de a clarifica situaţia dublei înregistrări a imobilului în care ne desfăşurăm activitatea atât noi, cât şi Primăria municipiului Arad, aceasta fiind singura cale prin care proprietatea Palatului administrativ se poate reglementa. La ora actuală, în baza Decretului-Lege nr. 30 din 1990, imobilul este proprietatea statului român, iar în baza H.G. nr. 976 din 2002, privind atestarea domeniului public al judeţului şi al municipiului Arad, acelaşi imobil este proprietatea municipiului Arad’, a precizat Florentina Horgea, prefectul judeţului Arad.

Cele mai citite

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...
Ultima oră
Pe aceeași temă