20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiGheorghe Piperea, despre achitarea lui Mircia Gutău

Gheorghe Piperea, despre achitarea lui Mircia Gutău

Procesul edilului a fost rejudecat la Înalta Curte de Casație și Justiție după ce la CEDO s-a stabilit că justiția din România i-a încălcat dreptul la apărare și la un proces echitabil.

Mircia Gutău fusese condamnat la executarea unei pedepse de 3 ani și jumătate pentru fapte de corupție, pe care a și efectuat-o în mare parte. El a fost eliberat condiționat în septembrie 2011 și a obținut un nou mandat la primărie, la alegerile din 2016.

În noiembrie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că lui Mircia Gutău i-au fost încălcate dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil în procesul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanța Supremă l-a condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare, după ce două instanţe inferioare hotărâseră achitarea lui, relatează Agerpres.

“Nu s-ar fi întâmplat asta (achitarea – n.r.) dacă CtEDO nu s-ar fi pronunțat, recent, că în speță, acuzatul nu a avut parte de o instanță independența și nici de un proces echitabil. Într-un prim “ciclu” procesual, Mircia Gutau fusese condamnat definitiv pentru fapte de corupție. Omul a și făcut cca 3 ani de pușcarie grea.
Este evident că acum urmează procesul pentru daune morale. Desigur, nimeni nu îi mai poate da cuiva înapoi 3 ani din viață, petrecuți pe nedrept în pușcărie. Dar daunele morale sunt necesare pentru prevenția abuzului. Sper ca Statul român să fie suficient de bine reprezentat în instanță în așa fel încât să ceară introducerea în cauză a magistraților vinovați pentru acest grav abuz judiciar, a scris avocatul Gheorghe Piperea pe pagina personală de Facebook.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă