7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiGuvernul a adoptat modificările la Codul Rutier

Guvernul a adoptat modificările la Codul Rutier

Astfel, se va interzice ţinerea în mână ori folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare. Varianta aflată în prezent în vigoare interzice doar folosirea telefoanelor mobile în timpul mersului.

Nerespectarea noilor prevederi se va sancţiona cu patru puncte de penalizare şi amendă cuprinsă între 6-8 puncte-amendă. Vor fi sancţionaţi cu amendă şi conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

În plus, titularul unui permis de conducere, care încalcă o regulă privind circulaţia vehiculelor în timp ce ţine în mână sau foloseşte telefonul ori un alt dispozitiv mobil, va fi sancţionat cu 4-5 puncte-amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile, având în vedere că în acest caz gradul de pericol social creşte.

Ministerul Afacerilor Interne precizează că folosirea telefonului mobil şi a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, în timpul mersului, reprezintă unul dintre principalii factori de distragere a atenţiei pentru conducătorii de vehicule, constituind o reală problemă pentru siguranţa rutieră, prin amploare şi frecvenţă.

Prin introducerea noilor modificări se urmăreşte reducerea semnificativă a numărului accidentelor de circulaţie cauzate de faptul că şoferului i-a fost distrasă atenţia de la condus din cauza folosirii telefonului mobil sau a unui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, subliniază MAI.

Noile reglementări vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, perioadă în care Poliţia Rutieră va desfăşura activităţi de informare a participanţilor la trafic.

 

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă