3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăȘtirile zileiGuvernul a aprobat un memorandum privind schema de ajutor pentru dezvoltarea staţiunilor...

Guvernul a aprobat un memorandum privind schema de ajutor pentru dezvoltarea staţiunilor balneare

Schema de minimis constă în acordarea unui ajutor nerambursabil, respectiv grant, în proporţie de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile şi se acordă până la maximum 200.000 euro, pentru cheltuielile ce vizează activităţi economice.

Schema va fi implementată din acest an şi se va derula până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire, în raport cu reglementările europene. Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2019-2021. Guvernul estimează un număr mediu anual de circa 100 de societăţi beneficiare.

Bugetul alocat schemei de minimis este de 130 milioane de euro anual. În proiectul de buget pentru anul 2019, pentru această măsură, s-au propus credite de angajament de 400 milioane lei şi credite bugetare de 80 milioane lei.

Schema de ajutor de minimis se instituie prin hotărâre de Guvern. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză este iniţiatorul, furnizorul şi administratorul schemei de minimis.

Sunt considerate cheltuieli eligibile următoarele categorii de cheltuieli: construcţia, extinderea şi reabilitarea de capacităţi turistice de alimentaţie publică şi cazare, precum şi a capacităţilor de tratament balnear, pe care respectivele societăţi comerciale le deţin; construcţia, extinderea şi reabilitarea obiectivelor de sănătate, culturale, sportive şi de agrement din staţiunile balneare, în condiţiile legii; achiziţia de echipamente, mobilier şi aparatură medical specific tratamentelor balneare; achiziţia de mijloace de transport persoane, utilizabile exclusive în scopuri turistice; realizarea de centre de informare turistică şi dotarea acestora; alte obiective de investiţii prin care societăţile comerciale contribuie la dezvoltarea staţiunii balneare respective; cheltuieli privind pregătirea profesională a persoanelor cu calificări în domeniul HORECA şi a persoanelor cu pregătire medical-sanitară, precum şi cheltuieli pentru locurile de muncă nou create pentru personalul cu pregătire medical-sanitară.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă