10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiHackerul arădean Guccifer, extrădat în Statele Unite

Hackerul arădean Guccifer, extrădat în Statele Unite

Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat, luni după-amiază, cu privire la solicitarea formulată de autorităţile judiciare din SUA de extrădare a arădeanului Marcel Lazăr Lehel, hackerul cunoscut sub numele de Guccifer, potrivit News.ro.

Instanţa a admis cererea, considerând că au fost îndeplinite condiţiile extrădării, prevăzute de Legea 302/2004 şi de Tratatul de extrădare dintre România şi Statele Unite ale Americii.

„Admite cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii înregistrată la Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară din cadrul Ministerului Justiţiei la data de 08.08.2018. Dispune extrădarea cetăţeanului român – persoana extrădabilă Lazăr Marcel Lehel în vederea executării pedepsei de 52 luni închisoare cu deducerea perioadei executate în arest de la 01.09.2016 până la 12.10.2016, aplicată prin sentinţa penală emisă la data de 01.09.2016 de către Tribunalul Statelor Unite – Districtul de Est Virginia- Secţia Alexandria”, se arată în soluţia judecătorilor.

Instanţa a constatat că „persoana extrădabilă nu a renunţat la regula specialităţii prevăzută de art. 17 din Legea 111/15.05.2008 pentru ratificarea Tratatului de extrădare dintre România şi Statele Unite ale Americii IV”.

Judecătorii au dispus însă amânarea predării arădeanului „până la data punerii în libertate ca urmare a liberării condiţionate sau până la executarea la termen a pedepsei de 7 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr.1667/06.06.2014 a Tribunalului Bucureşti Secţia I penală”.

Faţă de Marcel Lazăr Lehel a fost instituită măsura arestării provizorii în vederea extrădării, în 5 septembrie fiind emis un mandat de arestare preventivă care, conform soluţiei de luni, va intra în vigoare doar când hackerul va fi eliberat din Penitenciarul Deva.

Soluţia nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de cinci zile de la pronunţare.

Procurorii americani au susţinut că hackerul român a spart conturile de e-mail a peste 100 de persoane, în perioada 2012-2014. Printre politicienii americani vizaţi de hacker se numără fostul secretar de stat Colin Powell, mai mulţi membri ai familiei fostului preşedinte George W. Bush, precum şi Sidney Blumenthal. 

Instanţa federală din Virginia care l-a judecat l-a condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare, atât pentru că a spart conturile de e-mail ale familiei Bush şi ale altor personalităţi, cât şi pentru furt de identitate.

În România, Guccifer fusese condamnat în 2014, la o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare, pentru că a spart conturile de e-mail ale directorului SRI George Maior, ale europarlamentarului Corina Creţu şi ale unor vedete. Decizia de condamnare a fost menţinută în mai 2015 de Curtea de Apel Bucureşti.

 

Cele mai citite

Masa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Bugetul alocat cumpărăturilor pentru masa de Paște de anul acesta poate depăși suma de 1.000 de lei, față de anul trecut când vorbeam despre suma...

FOTO. Anca Dumitra, Gianina din “Las Fierbinți”, a făcut marele anunț! Ce se întâmplă cu actrița

Anca Dumitra, cunoscută pentru rolul său ca „Gianina” în popularul serial de la Pro TV "Las Fierbinți", a făcut marele anunț: este însărcinată cu...

Ozzy Osbourne şi Mary J. Blige, printre artiștii ce vor fi incluși în Rock & Roll Hall of Fame în 2024

Anul acesta, Rock & Roll Hall of Fame își deschide porțile pentru o nouă serie de legende din lumea muzicală, printre care se numără...
Ultima oră
Pe aceeași temă