13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiHarghita: Prefectul adresează un apel la calm locuitorilor afectaţi de atacuri ale...

Harghita: Prefectul adresează un apel la calm locuitorilor afectaţi de atacuri ale urşilor

“În ceea ce priveşte situaţia gravă din oraşul Băile Tuşnad, fac un apel la populaţie la calm şi la luarea tuturor măsurilor preventive comunicate de autorităţi la o eventuală întâlnire cu un urs, inclusiv apelarea numărului de urgenţă 112, la fel cum fac un apel la cei care în această perioadă cutreieră pădurile, în habitatul natural al urşilor, în căutarea ciupercilor şi a fructelor de pădure, să evite, pe cât posibil, deplasările în zonele unde se cunosc a fi familii de urşi. Mai mult decât atât, gestionarii fondurilor de vânătoare au obligaţia, în primul rând morală, să sprijine autorităţile în soluţionarea conflictului om-animal (carnivor mare)”, se arată în punctul de vedere transmis presei de prefectul Harghitei.

În documentul menţionat, Jean-Adrian Andrei punctează faptul că “problematica gestionării situaţiei urşilor impune de ani de buni extragerea surplusului populaţional al ursului, prin acţiuni specifice de vânătoare, în zonele de management durabil, şi anume, în habitatele naturale unde efectivele estimate şi densităţile populaţiei de urs sunt mai mari decât efectivele optime”.

Prefectul spune că aplicarea acestei măsuri ar putea fi realizată anual, în cadrul sezoanelor de vânătoare stabilite în mod legal şi a fost propusă de Ministerul Mediului, dar societatea civilă s-a opus vehement, “atrăgând atenţia că se dă liber la vânătoarea pentru trofee, deşi ursul este o specie protejată”.

Drept urmare, spune Jean-Adrian Andrei, “actualmente se pot lua doar măsurile în conformitate cu prevederile legale actuale, recoltarea sau capturarea exemplarelor de urs făcându-se numai cu acordul autorităţilor publice centrale pentru protecţia mediului, prin Direcţia biodiversitate, cu notificarea prealabilă şi punctul de vedere al agenţiilor teritoriale pentru protecţia mediului şi al comisariatelor Gărzii Naţionale de Mediu”.

Prefectul Harghitei a adăugat că în perioada imediat următoare “se impune cu precădere o întâlnire responsabilă cu reprezentanţii tuturor instituţiilor care au atribuţii în acest domeniu, dar şi cu societatea civilă”.

Aproximativ 50 de localnici din Băile Tuşnad au semnat joi o petiţie adresată ministrului Mediului în care îi cer să ia măsuri imediate, întrucât viaţa lor şi a copiilor lor este pusă în pericol permanent şi nu le mai este garantat dreptul la viaţă, la integritate fizică şi la siguranţă. Oamenii consideră că se impune relocarea sau împuşcarea urşilor care intră pe teritoriul administrativ al oraşului, susţinând că peste 20 de exemplare vin frecvent în localitate.

Ultimul caz de acest gen s-a înregistrat în noaptea de miercuri spre joi, când un urs în căutare de hrană a intrat în Centrul de protecţie a copilului Sfântul Ladislau, un aşezământ în care se aflau peste 50 de copii.

Animalul a pătruns în clădire pe intrarea principală, după care a spart uşa unei încăperi unde era o ladă frigorifică, de unde a mâncat îngheţată şi legume congelate.

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă