12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiHarghita: S-a reluat operaţiunea de extragere a grenadelor din depozitul descoperit

Harghita: S-a reluat operaţiunea de extragere a grenadelor din depozitul descoperit

Şeful Centrului Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, col. Ovidiu Dudu, a declarat, pentru Agerpres, că la operaţiune participă pirotehniştii de la Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă – USISU Ciolpani şi cei de la ISU Harghita, în vreme ce echipajele din Mureş şi Covasna au fost retrase luni seara.

La faţa locului se mai află un container tip Multirisc, din dotarea ISU Harghita, o autospecială cu apă şi spumă, o ambulanţă SMURD, dar şi mai mulţi jandarmi.

Col. Ovidiu Dudu a precizat că, pe timpul desfăşurării misiunii de marţi, 12 persoane au fost evacuate din cinci locuinţele aflate în apropiere.

Oamenii care au fost evacuaţi în timpul intervenţiei de luni s-au putut întoarce în cursul nopţii la locuinţele lor, reprezentanţii ISU garantând că nu se află în pericol.

Până luni seara, la sistarea operaţiunii, specialiştii reuşiseră să scoată din depozitul descoperit la o adâncime de patru metri aproximativ 250 de grenade incendiare, provenind din Primul Război Mondial.

Intervenţia va continua pe tot parcursul zilei de marţi şi este posibil să continue şi miercuri, în funcţie de numărul de elemente de muniţie.

Echipajele pirotehnice vor verifica zona cu atenţie pentru a se asigura că toate grenadele au fost scoase la suprafaţă.

De asemenea, după finalizarea operaţiunii, grenadele vor fi distruse pe un teren pus la dispoziţie de Primăria din Topliţa.

Aceasta este cea mai mare acţiune pirotehnică din Harghita din ultimii 20 ani, în judeţ fiind găsite frecvent elemente de muniţie, dar nu într-un număr atât de mare.

Depozitul de muniţie a fost descoperit la o adâncime de aproximativ patru metri, de muncitorii care efectuau lucrări de excavaţie pentru extinderea reţelei de canalizare.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă