9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiIaşi: CJ a semnat un contract de reabilitare a clădirii fostei Chesturi

Iaşi: CJ a semnat un contract de reabilitare a clădirii fostei Chesturi

“Acest proiect de 3,6 milioane de euro va fi casa muzeelor, cel mai mare muzeu al literaturii române din ţară. Vor fi peste 80 de săli pentru muzee. La demisol, acolo unde în urmă cu 78 de ani a fost o mare nenorocire, o zi neagră, vom avea Muzeul Pogromului, va fi Muzeul Literaturii Evreieşti şi Muzeul Teatrului Evreiesc. Tot acolo va fi şi Muzeul Toleranţei, unde vor fi expuse şi contribuţiile evreilor la dezvoltarea Iaşiului. În curte vom avea un centru expoziţional unde vor fi expuse mai multe poze şi va fi un loc de comemorare a acelor cetăţeni evrei împuşcaţi în 1941, pe 29 iunie. Avem în vedere şi înfiinţarea unor săli dedicate scriitorilor care au ajuns sau au trecut prin municipiul sau judeţul Iaşi, dar şi un muzeu dedicat cronicilor vremii: Junimea, Timpul, Convorbiri literare. Fiecare editură va avea sală de expoziţie”, a declarat Maricel Popa, în cadrul unei conferinţe de presă.

Atât preşedintele CJ Iaşi cât şi reprezentanţii firmei care efectuează lucrările de consolidare şi refuncţionalizare a fostei Chesturi au afirmat că această “casă a muzeelor” va fi dată circuitului turistic în mai puţin de un an.

“Clădirea este finalizată cam 90%, din punct de vedere structural. Mai sunt câteva camere care trebuie puse în siguranţă din punct de vedere al structurii. Va trebui amenajată curtea interioară aşa cum proiectantul a stabilit raportat la studiile istorice pe care le-a realizat. Sperăm ca în câteva luni să finalizăm acest proiect şi să reprezinte o casă a muzeelor din Iaşi”, a declarat Gheorghe Băianu, directorul tehnic al firmei Iasicon.

Monumentul istoric de pe strada Vasile Alecsandri are o suprafaţă construită de 1.160 metri pătraţi şi o suprafaţă totală desfăşurată de 3.988 metri pătraţi. În trecut, în acest imobil a funcţionat Revista “Viaţa Românească” şi tot aici, din 1934, a fost sediul Chesturii de Poliţie din Iaşi. Aici, pe 29 iunie 1941 au fost ucişi 500 de evrei.

Lucrările de consolidare a fostei Chesturi au debutat în 2012. Până în 2015 s-au efectuat parţial lucrări de consolidare şi reabilitare, în 2017 au fost actualizate soluţiile de intervenţie, acestea continuând şi în 2018. În această perioadă au fost restaurate zidurile clădirii monument istoric şi a fost înlocuită şarpanta.

Lucrările vor fi efectuate cu bani europeni, prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 5. Valoarea totală a proiectului este de peste 16,5 milioane lei, din care cheltuieli eligibile sunt în valoare de 15,3 milioane lei, finanţarea nerambursabilă fiind de peste 15 milioane de lei. Valoarea serviciilor şi lucrărilor executate şi decontate este de 6,6 milioane de lei.

În urma restaurării şi deschiderii acestei “Case a Muzeelor”, autorităţile judeţene speră să atragă anual peste 5.000 de noi vizitatori.

Potrivit proiectului Casei Muzeelor, aici va fi o sală destinată primelor tipărituri, care va cuprinde o colecţie de cărţi vechi şi proiecţii video, o sală a alfabetului, unde vor fi expuse documente în care va putea fi observată tranziţia de la slovele chirilice la caracterele latine şi Sala “Dacia Literară”. Totodată, vizitatorii vor putea admira expoziţii dedicate scriitorilor Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă şi I.L. Caragiale.

În noul muzeu va fi o zonă dedicată Pogromului, unde va fi o expoziţie de fotografii unicat, manuscrise şi obiecte. În Casa Muzeelor va fi şi o Sală a instrumentelor de scris, o sală a vocilor literare unde iubitorii de cultură vor auzi, cu ajutorul a trei telefoane, vocile reale ale unor scriitori clasici.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă