12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiÎn loc să ne protejăm de pandemie, jos masca, vrem anarhie!

În loc să ne protejăm de pandemie, jos masca, vrem anarhie!

Campania critică împotriva autorităților de la București este din ce în ce mai agresivă.

Îndemnurile unor politicieni din categoria lui Victor Ponta, care i-a incitat pe români “să nu ţină cont de nicio decizie a Guvernului Orban”, sunt continuate prin mesaje ale propagandiștilor săi, care spun că situația din România va fi tot mai rea până ce poporul “se va trezi”.

Cel mai recent, marți, posesorul unui cont de Facebook a anunțat că “Armata Romana reprezinta alte interese a altor state” (am păstrat ortografia originală), a cerut înființarea, în locul acesteia, a unei “armate în regim voluntar” și a anunțat că îl va ucide pe secretarul de stat Raed Arafat.

Un eveniment interesant este și cel care s-a consumat, duminică seară, în fața sediului Guvernului României. Acolo s-au adunat câteva sute de persoane – convocate anterior prin îndemnuri pe internet – care au purtat afișe și au scandat lozinci contra unor membri ai Guvernului Orban și împotriva măsurilor sanitare de protecție menite să prevină răspândirea coronavirusului.
Poliția și Jandarmeria au supravegheat acțiunea fără a interveni în forță, ca în alte situații similare, deși mitingul din 12 iulie a fost neautorizat. Totuși, unii dintre participanți au primit amenzi în valoare totală de 16.500 de lei, “pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei”, adică pentru faptul că nu purtau mască și pentru nerespectarea distanței sociale minime într-un grup.

Jandarmeria a avertizat însă că “pe timpul stării de alertă, organizarea și desfășurarea de mitinguri și demonstrații sunt interzise”.

Se poate presupune că organizarea în Piața Victoriei a unui miting neautorizat, mai ales într-o situație specială, cum este starea de alertă, a fost realizată tocmai pentru că se estima o ripostă dură a forțelor de ordine, cum s-a întâmplat la data de 10 august 2018, la mitingul împotriva fostului guvern PSD.

Sunt periculoare asemenea chemări la revoltă împotriva Guvernului?

Chiar dacă îndemnurile de pe internet nu vor scoate oamenii la proteste, ele sunt periculoase pentru că minimalizează importanța măsurilor de protecție sanitară și favorizează, astfel, răspândirea pandemiei.

Ce măsuri pot lua autoritățile din România?

Codul Penal prevede, la Articolul 352, “Zădărnicirea combaterii bolilor”, că “nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”.
 

“Rugămintea mea către populaţie este să nu ţină cont de nicio decizie (ordonanţă de urgenţă sau hotărâre) emisă sau semnată de Ludovic Orban! Aşa cum el vă roagă să nu ţineţi cont de deciziile CCR. Dacă tot am ajuns să trăim într-o junglă în care Orban şi liderii PNL nu respectă nicio lege sau regulă – să le arătăm ce merită ei să primească”
Victor Ponta,
Președinte Pro România

“A fost pregătit. Sunt nişte pagini, site-uri, pe care s-a făcut mobilizarea la miting. Eu, sincer, nici nu înţeleg de ce au protestat… că nu vor să poarte mască. Purtatul măştii este principala formă de apărare împotriva virusului”
Ludovic Orban,
Prim-ministru

Amenințarea cu moartea la adresa secretarului de stat Raed Arafat, lansată marți dimineață pe o rețea de socializare, poate fi socotită ideea unui om nebun. Dar chiar dacă ar fi așa, o asemenea amenințare nu poate fi ignorată, astfel că Poliția a început activități specifice pentru identificarea și sancționarea autorului respectivului text.

Raed Arafat era acuzat de obicei că a gestionat greșit situații de criză medicală, cum a fost incendiul dezastruos de la Clubul Colectiv, dar în textul de marți, Arafat este învinuit că ar fi “terorist” și că ar fi deja condamnat la moarte în Palestina. Acest mesaj a dispărut repede de pe contul unde fusese postat, întrucât autorul a intuit probabil că i se va întocmi un dosar penal.

Dar pe același cont de Facebook continuă să figureze alte mesaje, de genul:

“In numele Neamului Romanesc si a stramosilor nostrii Dacii , propun :

In baza articolului 55 din Constitutia Romaniei !

Infintarea Armatei Poporului Roman in regim Voluntar !
Datorita faptului ca Armata Romana reprezinta alte interese a altor state , sun adunarea generala in Unitate !” (am păstrat. din nou, ortografia originală).

Alte mesaje de incitare lansate pe internet, aparent mai bine elaborate, pornesc de la proiectul Legii carantinei, elaborat de Guvernul Orban și aprobat, cu modificări, de Camera Deputaților, proiect care ar urna să fie votat și în Senat.

Deși textul aprobat în Camera Deputaților este public, criticile la adresa acestuia invocă prevederi pe care proiectul nu le include. De exemplu se susține că “se vor confisca toate bunurile celui depistat pozitiv si internat in puscaria medicala, inclusiv telefonul si masina (nu veti mai avea nici un contact cu familia)” și că “daca pleci din puscaria medicala vei plati dupa ce esti prins toata spitalizarea (8 zile costa 10.000 euro, ca un mic exemplu) si vei avea in plus dosar penal cu 15 ani de puscarie”.

Este de amintit o precizare a secretarului de stat Raed Arafat, care a spus că nu vor fi “carantinate” bunurile persoanelor care au Covid, singura soluție pentru aceste bunuri fiind să fie dezinfectate.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă